Kaj je koprivnica?

Koprivnica ali uritikarija je srbeč kožni izpuščaj, ki je najpogosteje posledica preobčutljivosti na hrano ali zdravila, lahko pa tudi alergije na rastline, pika žuželk ali pa zaradi cvetnega prahu, plesni ali okužbe. Izpuščaji niso nalezljivi, na koži pa vztrajajo odvisno od vrste koprivnice. Nagnjenost k razvoju koprivnice se prenaša znotraj družin.

Koprivnica

Koprivnica je srbeč kožni izpuščaj z značilnimi ploščatimi, bledimi ali rdečkastimi oteklinami. (Foto: urticariatreatments.net)

Izpuščaji

Izpuščaji so podobni kot po stiku s koprivo: so otekli in rahlo dvignjeni, srbeči, po vsem telesu ali le po določenih delih. Vneti predeli so tudi različno veliki in se lahko med seboj zlivajo, tako da so prizadeti veliki predeli kože. Nič nenavadno ni, če po nekaj urah izginejo in se potem spet pojavijo.

Zdravljenje

Zdravnik predpiše ustrezno dieto in zdravila (zlasti ob zatekanju ustnic). V kolikor že veste, na kaj ste preobčutljivi in kaj ste alergena zaužili, potem zdravniki svetujejo dieto brez alergena, sicer pa se dieta glede na stopnjo bolezni deli na urtiko I, urtiko II in urtiko III, ki so v nadaljevanju predstavljene po priporočilu spec. pediatrinje Vesne Glavnik iz Službe za alergologijo in  klinično imunologijo Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

Dieta za urtiko I

Ta dieta je predpisana za težjo obliko koprivnice. Sestavljena je samo iz kuhanega riža ali polente, jabolk in šipkovega čaja. Hrano lahko posladkate ali posolite. Otroke, mlajše od enega leta, hranite s sojinim mlekom.

Dieta za urtiko II

Ko se začnejo bolezenski znaki umirjati, je treba v hrano uvajati manj alergogena živila, kamor sodijo kuhana zelenjava, korenje, cvetača, koleraba, bučke, krompir, žitarice, puran, sadje. Pri pripravi uporabljajte repično ali olivno olje, primerna sta tudi sladkanje in soljenje.

V kolikor otrok že ima dokazano alergijo na določeno živilo (med najpogostejšimi so alergije na mleko, jajca in arašide), le-tega popolnoma izključite z jedilnika. Tu velja opozoriti na deklaracije – natančno preberite deklaracije na industrijsko pripravljeni hrani! Mleko, na primer, je lahko deklarirano kot kazein, kazeinat, sirotka, laktoza, mlečna beljakovina. Iz jajc pa izdelujejo lecitin, ki ga boste na embalaži našli zapisanega kot E 322.

Dieta za urtiko III

Pri tej obliki diete še vsaj mesec dni po izginotju simptomov zdravniki odsvetujejo hrano, ki vsebuje arome, konzervanse, aditive in različne ojačevalce okusov, ki so na embalažah označeni z E (emulgatorji). Sem sodijo naslednja živila: jušne kocke, začimbe, umetni sokovi, kokakola; klobase, hrenovke, salame, paštete, konzervirana hrana; med, citrusi, kivi, paradižnik, paprika; arašidi, lešniki, orehi, mandlji, čokolada.

Arašidi

Med otroci so najpogostejše alergije na mleko, jajca in arašide. (Foto: iStockphoto)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na