Cepljenje

(Foto: iStockphoto)

"V zadnjih desetletjih smo v naši regiji dosegli visoko precepljenost in občutno nižjo smrtnost otrok," je v sporočilu za javnost zapisala Unicefova regijska direktorica za Evropo in Srednjo Azijo Marie-Pierre Poirier. "Kljub temu bo treba narediti še veliko. Ponavljajoči se izbruhi ošpic in visoko tveganje za okužbo s poliovirusom v nekaterih državah v regiji predstavljajo resno opozorilo, da precepljenost še zdaleč ni zadostna. V 21. stoletju bi morali biti vsi otroci zaščiteni pred boleznimi, ki jih je mogoče enostavno preprečiti s cepljenjem," je dodala.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je bilo v letih 2014 in 2015 v Kirgizistanu, Bosni in Hercegovini, Rusiji, Gruziji, Italiji, Nemčiji in Kazahstanu več kot 22.000 primerov ošpic. To ogroža doseganje regijskega cilja, skladno s katerim naj bi do konca letošnjega leta izkoreninili ošpice in rdečke. V Ukrajini 1,5 milijona otrok, mlajših od pet let, ni prejelo vseh odmerkov cepiva proti otroški paralizi, potrebnih za zaščito pred to nevarno boleznijo.

"V današnjem globalnem in vsestransko prepletenem svetu so vsi otroci izpostavljeni tveganjem za okužbe z otroškim boleznimi, proti katerim niso cepljeni. Zato pozivamo vse starše in zdravstvene delavce, da se nam pridružijo v prizadevanjih, da bi dosegli boljšo precepljenost in s tem zaščito otrok pred preprečljivimi boleznimi," je poudarila Marie-Pierre Poirier. "Vsi otroci imajo pravico do preživetja, zdravega razvoja in odraščanja ter pravico, da dosežejo svoj polni potencial, ne glede na to, kje so rojeni in kje živijo," je dodala.

Njena izjava obeležuje začetek letošnjega evropskega tedna cepljenja, katerega namen je opozoriti javnost na pomembnost cepljenja za otroke. V številnih državah bodo zato potekale okrogle mize, delavnice, konference in kampanje o cepljenju ter aktivnosti za doseganje najbolj ranljivih otrok. S cepljenjem proti nevarnim otroškim boleznim, kot so ošpice, pljučnica in diareja, po podatkih Unicefa vsako leto rešimo dva do tri milijone otroških življenj.