Utrujen otrok

(Foto: iStockphoto)

Oči so zelo občutljiv organ, zato je priporočljivo, da tudi otroci v poletnih mesecih nosijo sončna očala. Pa ne samo zaradi zaščite pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, temveč tudi pred prašnimi delci ali celo peskom.

Pesek v očeh

Nekaj najlepšega za otroke je oblikovanje potičk in gradov iz mivke. Obožujejo poletje, ko lahko ure in ure sedijo v peskovniku in ustvarjajo z bagrom, lopatko, grabljicami ter kanglico. Če je na igrišču več otrok, lahko med igro v peskovniku pride tudi do prerivanja med prijateljčki – to je moje, to ni tvoje. Pri tem pa zelo radi uporabijo razpoložljivo sredstvo za ''boj'' – pesek. Kaj moramo starši storiti, če večja količina peska konča tudi v očeh?

''Mencanje ni primerno, ker lahko zelo verjetno poškodujemo površino roženice, kar še bolj boli in lahko povzroči vnetje roženice. V primeru peska ali mivke v očeh je najbolj primerna pomoč spiranje z vodo, najbolje fiziološko raztopino, lahko pa tudi s sladko ali morsko vodo. Za to uporabimo vsaj pol litra ali celo več tekočine. Veke očesa s prsti razpremo in oko z vodo spiramo z višine od 10 do 30 cm nad očesom,'' svetuje oftalmolog in Bibin svetovalec Dušan Pušnik.

Dodaja, da je obisk pri okulistu potreben, če se ostrina vida poslabša, če je po spiranju še vedno prisotna bolečina v očeh ali če nastane vnetje. Pojasnjuje, da lahko pesek pravzaprav poškoduje površino roženice oz. povzroči praske na povrhnjem delu roženice, temu pa lahko sledi vnetje očesne sluznice in roženice.

Tujek v očeh

Čeprav ne želimo, se nam lahko na dopustu zgodi tudi kaj nepredvidljivega. In če še tako pazite in ves čas spremljate otroka tako v vodi kot na plaži, vas lahko preseneti vik in krik, ko mu nekaj pade v oko. Čeprav je zelo prijetno v senci pod borovci, je lahko recimo to iglica. Kaj storiti v takšnem primeru, smo se posvetovali z Bibinim svetovalcem in oftalmologom Dušanom Pušnikom.

Priporoča, da nemudoma začnete oko spirati s sladko, morsko ali slano (fiziološko raztopino) vodo. ''Mencanje očesa ni primerno, saj se lahko borova iglica porine in zarine v globlje dele očesa. To lahko poškoduje površino roženice, kar pa še poveča bolečino v očeh,'' razlaga oftalmolog.

Otroški strah

(Foto: Profimedia)

Kako veste, da je tujek v očeh, če ga ne vidite? Nenadno draženje očesa pomeni, da je v očeh zelo verjetno prisoten tujek, postopen začetek draženja pa je lahko znak vnetja ali alergične reakcije očesa.

Je potrebne veliko vode za spiranje? ''Izpiranje očesa z vsaj pol litra mlačne vode (najbolje soljene) bo po vsej verjetnosti odstranilo tujek iz očesa. Če zna kdo od staršev obrniti zgornjo in spodnjo veko, lahko tudi najde morebitni tujek v očesu in ga poskusi odstraniti z vato ali vatirano palčko.'' Če vam to ne uspe, Pušnik predlaga pregled pri osebnem zdravniku ali okulistu.

Odrasle pa opozarja, da lahko v nekaterih primerih, ko pade tujek v oči, nastane težja poškodba. Zato svetuje, da jih z očali obvezno zaščitite pri košnji trave, udarjanju s kladivom ali s kamnom ob kamen, vrtanju in brušenju železa ali kamna ...

Krema v očeh

Ko sončna krema pride v kotičke očesa vašega dojenčka, lahko ta zajoka. Vendar pa Richard Bensinger, predstavnik ameriške oftalmološke akademije, pravi, da to ne bo povzročilo škode. Da pa bi omilili njegovo nelagodje in se prepričali, da se to ne ponovi, lahko poskusite s sledečim:

Pustite, da solze same izperejo kremo za sončenje ali pa jo sami izperite s hladno vodo ali čisto raztopino vode in soli.

Zamenjajte mleko za sončenje s kremo, ki bo manj verjetno prišla v oči.

Ne mažite svojega dojenčka po vekah in okrog oči.

Raje zaščitite njegove oči s klobukom ali sončnimi očali.