Mama

(Foto: Thinkstock)

Ne iščite medicinskih nasvetov na svetovnem spletu.

Ko so starši panični zaradi nekaterih simptomov pri otroku, se najprej obrnejo na Google. Čeprav obstajajo spletne strani, ki jim lahko zaupate, ne boste dobili prave diagnoze preko spleta. Namesto tega dr. Bush svetuje, da se nemudoma obrnete na pediatra. ''Starši so prepričani, da ima njihov otrok x, y, z bolezen, in to samo na podlagi 'googlanja' po internetu.''

Antibiotik ni vedno rešitev.

Seveda si želimo, da otrok čim prej ozdravi, toda antibiotik ni vedno rešitev. ''Obstajajo primeri, ko je absolutno priporočljivo dati antibiotik, recimo pri bakterijskih okužbah, ampak pri večini pacientov antibiotiki ne bi smeli biti prva izbira,'' pravi dr. Bush. ''Za kašelj in prehlad ni nujen antibiotik, samo čas in počitek, da otrok ozdravi, najpogosteje tudi naravna zdravila, kot so čaji, sadje in druga zdravilna živila.'' Poleg tega lahko prepogosto jemanje vodi k razvoju večje odpornosti na njih, kar pelje do težjega boja proti bakterijam.

Sirup

(Foto: Thinkstock)

Omejite čas pred zaslonom.

Zasloni so del našega življenja, otroci se srečujejo s televizijo, računalnikom, tabličnim računalnikom, mobilnim telefonom … Zdravnik svetuje, da poskrbite, da se otrok dnevno dovolj giba na svežem zraku, da je vključen v interakcije oseba-oseba. ''Otroke treba spodbujati k igri s starši, drugimi družinskimi člani in prijatelji, namesto gledanja risank ali igranja igric.''

Za prehlad ni kriva igra na prostem.

To je eden izmed mitov, ki je še vedno veljaven. Vaš otrok ne bo prehlajen zaradi tega, ker je šel do avtomobila brez jakne. ''Virusne bolezni, kot so prehladi, pridejo zaradi širjenja virusov, ko otroci prijemljejo vse okrog sebe in se nato dotikajo nosu, oči, ust,'' pravi dr. Bush.

Ne uporabljajte vatiranih palčk za ušesa.

Mnogi starši so prepričani, da z vatiranimi paličicami skrbijo za higieno otrokovih ušes, toda z njimi potiskajo ušesno maslo samo globlje. ''Otroke včasih bolijo ušesa ali slabo slišijo prav zaradi vatiranih paličic za ušesa in ušesnega masla, ki je globoko v njih,'' zatrjuje zdravnik. Namesto tega dovolite, da tu pa tam voda zaide v ušesa med kopanjem, vlaga bo naravno pomagala ušesnemu maslu, da gre ven.

Ne zaženite panike zaradi povišane telesne temperature.

Zaskrbljujoče je, ko ima otrok povišano telesno temperaturo, ampak po obdobju novorojenčka, ko predstavlja nevarnost, se morate zdravniku obrniti zaradi drugih simptomov. ''Simptomi, kot so izcedek iz nosu, kašelj ali bolečine v določenem delu telesa, so podatki, ki nam pomagajo pri diagnozi in zdravljenju. Redki so primeri, ko je povišana telesna temperatura pravzaprav alarm,'' govori strokovnjak.

Se sprašujete, zakaj sosedov otrok nikoli ne zboli? Zagotovo se drži teh 6 navad, da ostane zdrav.

Bolezen

(Foto: Profimedia)