Bolan otrok

(Foto: iStockphoto)

Prehlad zakrivijo virusi, ki se prenašajo s kašljem, kihanjem in govorjenjem. Najraje se razmnožujejo v grlu in nosu.

Dojenčki so na prehlad še bolj občutljivi, saj njihov imunski sistem ni dovolj razvit, da bi se lahko branil pred virusi. Jesenski in zimski meseci stvari še poslabšajo, ker ogrevani prostori izsušijo dojenčkovo sluznico nosu in grla. Večina otrok preboli od šest do deset prehladov na leto. Pri otrocih, ki so v vrtcu, se število še poveča. Prehlad ni izjema niti v poletnih mesecih, še posebej takrat, ko pride do izrazitih temperaturnih sprememb.

Simptomi

Prehlad se lahko pri dojenčku kaže z več znaki. Kiha, teče mu iz nosu, boli ga grlo in ima otekle bezgavke. Otrok je brez apetita in zelo razdražljiv. Pojavi se lahko povišana telesna temperatura do 38,5 stopinje C.
Mali bolnik morda več spi kot navadno. Težko se doji ali pije po steklenički, ker ima zamašen nosek. Če ima dudo, je nesrečen, ker zaradi polnega noska ne ostane dolgo v ustih. Zato je zelo pomembno, da otroku redno čistite nos.

Kdaj k zdravniku?

Če je dojenček mlajši od treh mesecev in ima simptome prehlada, je prav, da obiščete pediatra. Če pa je starejši, lahko nekaj dni opazujete, kako se bo prehlad razvijal.

Zdravnika morate obiskati, če dojenček težko diha,če je izcedek iz nosu gost in zelen, če kašlja več kot teden dni, zelo veliko spi, ga bolijo ušesa in ima povišano temperaturo, višjo od 38,5 stopinje C.

otrok

(Foto: iStockphoto)

Kako mu lahko pomagamo

Poskrbite, da bo dojenček dovolj pil. Če ima povišano temperaturo, mu lahko daste sredstvo za znižanje temperature, kot na primer paracetamol, vendar le, če vam ga je predpisal zdravnik. Če kašlja in je mlajši od treh mesecev, mu ne dajajte sirupa proti kašlju, če vam ga ni predpisal ali predlagal pediater. S kašljem se namreč otrokova pljučka čistijo.

Čistite nosek

Najbolj mu boste pomagali, če boste redno čistili njegov nos. Obstajajo tako imenovane sesalke, ki sicer otrokom niso niti najmanj všeč, a nos se le tako dovolj očisti. Zelo priporočljiva je fiziološka raztopina. Pripravek lahko naredite sami. V liter prekuhane vode dodajte veliko žlico soli in pustite, da se ohladi. Z majhno injekcijo mu to slano raztopino večkrat na dan vbrizgajte v nos. V času centralnega ogrevanja, ko je zrak v prostoru izredno suh, si lahko pomagate z različnimi vlažilci zraka. Če tega nimate, bo dovolj že to, da menjate mokre brisače na radiatorju.

Ne pozabite, da se prehlajen otrok počuti tako kot vi, ko ste prehlajeni. Tudi njega lahko bolijo glavica, grlo, roke in noge. Bodite potrpežljivi, če je nedružaben in nejevoljen. Vse, kar potrebuje, je veliko nežnosti in ljubezni.

Prehlajen otrok

(Foto: iStockphoto)