Ledvice

(Foto: iStockphoto)

Kot so ob tej priložnosti zapisali v Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije, so ledvice čistilni stroj telesa ter podobno kot srce in pljuča sodijo med najpomembnejše človeške organe. Ker se z okvaro ledvic sooča deset odstotkov odrasle populacije, organizatorji z letošnjo akcijo opozarjajo na skrb za zdravje ledvic od otroške dobe naprej.

V Sloveniji aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic organizirajo omenjena zveza, Slovensko nefrološko društvo ter Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji. Vsako leto pri promociji zdravja ledvic sodelujejo še zaposleni v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, bolniki in številni drugi prostovoljci. Zavod za šolstvo se je v projekt vključil z učnimi urami o delovanju in zdravju ledvic, ki bodo potekale na osnovnih šolah po vsej Sloveniji.

Brezplačno merjenje prisotnosti beljakovin v seču so tudi letos omogočili laboratoriji zdravstvenih domov in bolnišnic ter podporniki projekta. Prostovoljci in zdravstveno osebje bodo na informativnih stojnicah po vsej Sloveniji delili gradivo in merili krvni tlak. Povišan krvni tlak in beljakovine v seču namreč sodijo med zgodnje znake bolezni ledvic, ki hkrati opozarjajo tudi na povečano tveganje za obolelost srca in ožilja, so navedli v zvezi.

Čeprav obolelih otrok v Sloveniji ni veliko, je kronična ledvična bolezen pomemben zdravstveni problem pri otrocih, so opozorili. Po besedah zdravnikov imajo otroci s kronično ledvično boleznijo pogosto pridružena še druga bolezenska stanja, zato življenje z otroki s končno ledvično odpovedjo terja veliko prilagajanja od vseh družinskih članov.

Podporo bolnikom s kronično ledvično boleznijo in njihovim svojcem nudijo društva ledvičnih bolnikov, ki so združena v Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije. Pomagajo jim, da bi čim lažje premagovali težave bolezni in zdravljenja ter da bi lahko živeli čim bolj aktivno življenje.

Pri majhnih otrocih je kronična ledvična bolezen v večini primerov prirojena ali dedna. Ker kronična ledvična bolezen pri odraslih lahko izvira iz otroštva, je za preprečevanje in zgodnje odkrivanje te bolezni pomembno posvečanje zdravju ledvic tudi v otroški dobi, še piše v sporočilu.