Bolezen

Če ima otrok povišano telesno temperaturo, ne sodi v razred, ampak v posteljo. (Foto: iStockphoto)Ponavadi bolezenski znaki izbruhnejo pozno popoldne ali zvečer in vi ste naslednji dan zjutraj v dilemi, ali otroka pustiti v šolo ali ne. Če je otrok mlajši, boste seveda morali ostati pri njem in v službi naznaniti, da ste na bolniški. Če nikakor ne boste mogli ostati doma, boste morali zanj poiskati varstvo.

Starejši bo mogoče lahko doma sam, vendar razmišljate, ali ga morate naročiti na pregled pri zdravniku. In čeprav je dovolj star, se mogoče ne počuti tako dobro, da bi lahko sam skrbel zase, in bo potreboval vašo pomoč

V zgodnjih jutranjih urah je to preveč vprašanj naenkrat, poskušali vam bomo olajšati situacijo. Našteli bomo bolezenske simptome, ki narekujejo obisk pri zdravniku in ležanje v postelji.

Kateri so znaki, ki kažejo, da je otrok preveč bolan, da bi sledil pouku?

Povišana telesna temperatura

Če ima otrok zjutraj povišano telesno temperaturo, četudi je samo 37,5 stopinj Celzija, je najbolje, da ostane doma. Bolan otrok ne more slediti učiteljevi razlagi, potrebuje počitek, obenem pa bakterij, virusov ne bo prenesel na sošolce.

Bruhanje

Okužba je zagotovo prisotna, če je otrok v 24 urah večkrat bruhal. Paziti morate, da ne dehidrira, svetujte mu, da po požirkih ali po žlički vsakih pet minut pije vodo ali nesladkan čaj. Če je zelo slaboten, je najbolje, da si vzamete bolniško in ste ob njem. Priporočljivo je, da ga odpeljete tudi na pregled k izbranemu zdravniku, da postavi diagnozo.

Rdeče oči

Poleg rdečih oči ima otrok rumenkast ali zelenkast izcedek v kotičkih. Pri takšni bakterijski okužbi otrok potrebuje antibiotične kapljice ali mazilo in je dobro, da ostane doma.

Driska

Če otrok več kot trikrat dnevno odvaja tekoče blato, naj ostane doma. Tudi pri driski je treba paziti, da ne dehidrira. Če v njegovem blatu opazite kri, ga nemudoma odpeljite na pregled k izbranemu zdravniku.

Bolečine v grlu

Otrok tarna, da ga boli grlo, in ima na videz otečene mandlje. Takrat ga še isti dan naročite na pregled pri zdravniku in seveda naj ostane doma. Verjetno gre za vnetje, ki bo potrebovalo antibiotično zdravljenje. Prav tako je bakterijska ali virusna okužba nalezljiva, zato ni dobro, da je prve dni po izbruhu bolezni v stiku s sošolci in prijatelji.

Bolan otrok

Če bolezenski znaki trajajo več dni in ni vidne izboljšave, otroka odpeljite na pregled k zdravniku. (Foto: iStockphoto)