krvavenje iz nosu

Kri iz nosa lahko začne teči tudi zaradi vnetja nosne sluznice. (Foto: iStockphoto)

Vzroki za krvavitev iz nosa pri odraslih so različni: poškodbe ali vnetje nosnega pretina, poškodbe ali izsušitev nosne sluznice, alergije, povišan arterijski tlak, nosečnost, gripa, prehlad ... Ko otroku začne teči kri iz nosa, se večina staršev ustraši in pomisli na najhujše, na kakšno resno bolezen. V paniki se niti ne spomnijo, kako pravilno krvavitev zaustaviti. Če pride do takšne situacije, poskušajte ohraniti mirno kri, da ne prestrašite otroka, ki je že tako zaskrbljen. Najprej poskusite krvavitev pravilno zaustaviti, nato pa razmislite, zakaj je do tega prišlo in ali se to dogaja pogosto. V mislih pa imejte tudi nasvete strokovnjaka otorinolaringologije Iztoka Fošnariča.

Zakaj pride do krvavitve iz nosa?

Specialist zatrjuje, da lahko otroku začne teči kri spontano iz nosa tudi zaradi udarca, izpostavlja pa, da do tega pride tudi ob prehladu. Takrat je nosna sluznica vneta, za to pa je značilno, da povzroči povečan pretok krvi v vnetem področju. Opozarja na agresivno izpihovanje nosne sluzi, ob katerem lahko ena izmed drobnih žilic poči in posledično tudi pride do krvavitve. Če pri čiščenju nosnic s fiziološko raztopino opazite gost in krvav izcedek, je to lahko rezultat grobega čiščenja. Če so to pogosto dogaja, Iztok Fošnarič priporoča, da otroka odpeljete na pregled k izbranemu zdravniku.

Zdravnik

Če so krvavitve iz nosa pogoste, naj otroka pregleda zdravnik. (Foto: Thinkstock)

Kako pravilno zaustaviti krvavitev?

''Krvaveči sede, se nasloni s komolci na kolena in se s palcem in kazalcem ene izmed rok prime za nos v predelu proti nosni konici, kjer je nos mehak (hrustančni del), tako da sta nosnici stisnjeni skupaj. Na tilnik mu lahko položimo v hladno vodo namočeno brisačo. Če mu kri teče v žrelo, priporočamo, da kri izpljuva in je ne požira. V tem položaju naj krvaveči vztraja 20 minut,'' razlaga otorinolaringolog in dodaja, da je treba poiskati pomoč zdravnika, če se krvavitev znova pojavi.
Prav tako je nujen pregled specialista, če so te krvavitve iz nosa pogoste.

Kako poteka pregled v otorinolaringološki ambulanti?

Poleg standardnega otorinolaringološkega pregleda se specialist odloči še za pregled nosne votline. Če pri t. i. sprednji rinoskopiji ne najdejo jasnega vzroka, se odločijo bodisi za opazovanje bodisi za t. i. endoskopski pregled nosne votline in nosnega dela žrela. ''Vse preglede izvedemo v ambulanti, izjemoma (pri zelo majhnih otrocih, ki pri pregledu ne sodelujejo) je treba otroka pregledati v splošni anesteziji. K sreči je večina krvavitev iz nosu pri otrocih nedolžnih in ne zahtevajo zapletenega zdravljenja,'' pojasnjuje Fošnarič.

Preprečite

Ko je otrok majhen in še osvaja prve korake, poskušajte umakniti ovire, čez katere bi lahko padel in se udaril v nos. Seveda vseh njegovih padcev ne boste mogli preprečiti, lahko pa zmanjšate njihovo število. Velja tudi pravilo, da so otroci, ki shodijo sami, stabilnejši in manjkrat padejo na nos kot tisti, ki jih starši vodijo za roke in tako pospešijo njihov gibalni razvoj.

Ker do krvavitev iz nosa prihaja tudi ob nezdravem načinu življenja, poskrbite, da bo vaš otrok dovolj na svežem zraku, da bo dovolj športno aktiven (lahko kolesari, rola, teče za žogo, vozi skiro, rolko, hodi v gozdu …). Poskrbite, da bodo njegovi zajtrki, malice, kosila in večerje bogati z snovmi, ki koristijo njegovemu organizmu. Uživa naj sezonsko sadje in zelenjavo ter čim manj živil, ki vsebujejo preveč maščob in soli.

Prepoznajte pravočasno motnjo strjevanja krvi.

Hulahop obroč - 3

Poskrbite za zdravo življenje otrok! (Foto: iStockphoto)


 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na