Če vas je ujel hud mraz, vi pa niste bili dovolj zaščiteni pred njim, lahko pride do ozeblin.

Otrok v nhrbtniku

Otroka pozimi toplo, večslojno oblecite. Prav tako naj ne bo dolgo časa v enem položaju, naj ne miruje, da ne pride do slabše prekrvavitve okočin in posledično ozeblin. (Foto: iStockphoto)

Prepoznajte ozebline

Pri zelo nizkih temperaturah molekule vode v naših celicah kože zmrznejo in to lahko vodi v ozebline. Prepoznate jih po tem, da koža postane bela, voščena, otrpla in trda. Najhujši scenarij, ki ga lahko doživite pozimi zaradi nespametnega ravnanja, je, da vaša koža postane modrikasta ali črna, kar zahteva nujno oskrbo pri zdravniku.

Ne dovolite, da bi vaš otrok pri nizkih temperaturah skakal pomanjkljivo oblečen. Ozebline boste opazili kot rdečino in mehurje, kar se sicer zelo hitro zaceli brez hujših posledic. Če je bil dlje izpostavljen hudemu vetru in mrazu in ni bil primerno obut, lahko pride do slabše prekrvavitve okončin, kar lahko vodi celo v njihovo odmrtje.

Kako si pomagati v primeru ozeblin?

►Strokovnjaka Joshua Piven in David Borgenicht svetujeta, da v primeru ozeblin najprej slečete mokra oblačila in se zavijete v suha in topla.

►Ozeblim delom telesa bo najbolj pomagala topla kopel, toda temperatura ne sme preseči 38 stopinj C. Namesto tega si lahko dajete tople obkladke. ''Potem ko ste kožo odtajali v topli vodi, se bo občutek vrnil in lahko je zelo boleč. Prizadeta območja oskrbite s sterilno obvezo. Če so ozebline na prstih na rokah ali nogah, položite obvezo mednje.''

Mraz

Po zimskem sprehodu se segrejte s toplim čajem. (Foto: iStockphoto)

►Odsvetujeta, da se grejete z električnimi in plinskimi grelci, grelnimi blazinami in termoforji.

►''Območja ne smete odtajati, če obstaja nevarnost ponovnega zmrznjenja; to povzroči hude poškodbe tkiva.''

►Zmotno je prepričanje, da je treba ozebline drgniti s snegom.

►Ker ogrevanje lahko spremljata kljuvanje in bolečina, lahko pojeste protibolečinsko tableto.

Vedite, da se lahko pojavijo tudi mehurji in otekline. Ogrevanje je učinkovito, ko postane koža rožnata in se občutek v prizadetih telesih znova vrne.

Otroka morate v primeru ozeblin nujno odpeljati na pregled k izbranemu zdravniku. Ne oklevajte, poskušajte ga popolnoma ogreti s toplo vodno kopeljo, suhimi oblačili in toplim čajem.