Oslovski kašelj - 1

(Foto: iStockphoto)

Kaj je oslovski kašelj?

Oslovski kašelj je ena težjih in zelo nalezljivih bolezni dihal, ki se prenaša kapljično, največkrat pa se pojavlja v majhnih epidemijah v predšolskem obdobju, vendar lahko prizadene tudi odrasle. Zanjo je značilen kašelj, ki spominja na oslovsko riganje.

Okužba – prehlad – kašelj

''Od enega do dveh tednov po okužbi se pojavi kašelj brez povišane telesne temperature. Kašelj je v tem obdobju, ki običajno traja sedem do deset dni, lahko povsem neznačilen in običajno ni moteč. V tem obdobju je bolnik najbolj kužen," navajajo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Po tem obdobju se začnejo tipični napadi kašlja, ki so v napadih z zariplostjo ali pomodrenjem in so močnejši ponoči. "Napad kašlja lahko traja tudi do ene minute, vmes pa otrok hlasta za zrakom, lahko pa tudi bruha. Pri odraslih bolnikih je kašelj lahko še vedno neznačilen oz. blažji," še navajajo. Po tretjem tednu navadno bolezen ni več nalezljiva. Napadi kašlja začnejo počasi pojemati. Po naslednjih dveh tednih naj bi bil oslovski kašelj ozdravljen, lahko pa se napadi ponavljajo še mesece, posebej kadar se otrok prehladi ali je preveč telesno aktiven. Bolezen tako izzveni v šestih do osmih tednih.

Hlastanje za zrakom

Če je vaš malček starejši od 18 mesecev, bo morda že znal »rigati« – to pomeni, da bo med kašljem hitro zajemal zrak. Za dojenčka pa je oslovski kašelj bolj nevaren, saj med kašljanjem ne zna loviti sape, zato se v takem primeru izbrani pediater odloči za zdravljenje v bolnišnici pod skrbnim nadzorom. Otrok po napadu kašlja pogosto bruha in ima rdeče in solzne oči, sicer pa se počuti relativno dobro.

Oslovski kašelj - 2

(Foto: iStockphoto)

Zdravljenje z antibiotiki

Zdravnik lahko v zgodnjem stadiju bolezni postavi diagnozo samo na podlagi brisa iz nosu in žrela. Predpisal bo antibiotik in sredstvo proti kašlju. Za oslovski kašelj ni zdravila, vendar antibiotiki bolezen ublažijo in zmanjšajo njeno nalezljivost. To je zlasti pomembno, če je pri hiši tudi dojenček. Z antibiotikom je samo v začetnem stadiju mogoče uničiti bakterije in tako skrajšati bolezen ter zmanjšati nevarnost okužbe. Dojenčkom, ki so bili v stiku z obolelim za oslovskim kašljem, lahko zdravnik preventivno predpiše antibiotike – te morate jemati, kot piše v navodilih, več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Otrok potrebuje vašo bližino

Vse, kar lahko otroku nudite in s čimer mu boste najbolj pomagali, je vaša bližina. Med napadom kašlja bodite z njim: posadite si ga v naročje, med kašljanjem naj bo rahlo nagnjen naprej. Pri roki imejte pripravljeno posodo, če bo morda bruhal. Če bo otrok izbruhal večino hrane, ki jo je pojedel, mu obrok ponudite med fazo, ko nima napada. Ko kašlja, bodite vedno ob njem. Če otroka z oslovskim kašljem ne zdravite z antibiotiki, naj se med štiri ali večtedensko fazo kašlja ne druži z nezaščitenimi otroki in odraslimi in naj ne obiskuje vrtca in šole, dokler tega ne dovoli zdravnik.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na