Bolezen

(Foto: Profimedia)

Dojenček, star do enega leta

Zdrav novorojenček je pripravljen na življenje izven maternice, vendar njegov obrambni sistem ni še popolnoma razvit, zato bo bolj dovzeten za različne bolezni. Žal otroka ne morete in tudi ne smete popolnoma izolirati, vseeno pa lahko preprečite, da pride v stik z bolno osebo. Vedeti morate tudi, da dojenček pogosto kiha, tudi med menjavanjem plenice, kar ne pomeni, da je prehlajen.

Ko bo imel zamašen nos, bo razdražljiv, saj še ne zna dihati skozi usta, težave bo imel pri dojenju in spanju, zato bo vse skupaj misija nemogoče. Takrat se lahko posvetujete s pediatrom.

Otrok, star do treh let

Do enega leta otrok ni pogosto bolan, razen če ni ves čas v stiku z bolnimi ljudmi (recimo bratcem ali sestrico, ki nosi viruse iz vrtca ali šole).

Seznam bolezni se poveča v prvem letu obiskovanja vrtca. Takrat lahko pričakujete, da bo otrok dobil vnetje ušes, imel vneto grlo, da bo kašljal, da bo hripav, da bo imel bronhitis.
V obdobju od jeseni do spomladi je zelo pogosto, da otroci zbolijo tudi do sedemkrat.

Bolezen

(Foto: Profimedia)

Otroci do šole

Obrambni sistem se vzpostavi okrog šestega leta. Iz leta v leto bo otrok manj občutljiv na vse okužbe. Do tretjega leta bodo vse bolezni povezane z ušesi, grlom in nosom, po tretjem pa le z grlom.

Postopoma bodo malčki postali odpornejši in bodo prehlajeni ali bolni največ trikrat letno.