Vitamin C

Za dobro in zdravo jutro sebi in svoji družini postrezite z naravnim sokom. (Foto: Profimedia)

O vitaminu C in živilih, ki ga vsebujejo, smo se pogovarjali z Bibino svetovalko Karlo Klander, nutricistko in svetovalko za prehrano.

Katera živila vsebujejo vitamin C? Katera so najbolj bogata z njim?

Tako sadje kot zelenjava vsebujeta vitamin C, seveda v sveži in surovi obliki. Med živila, ki so najbolj bogata s tem pomembnim vitaminom, prištevamo jagode, papajo, kivi, melono, citruse (pomarančo, nektarino, limono, grenivko), zelenolistno zelenjavo (ohrovt, krešo …), brokoli, cvetačo, papriko, brstični ohrovt, paradižnik in zelišča (koriander, drobnjak, baziliko, timijan in peteršilj). Z vitaminom C pa sta bogato tudi kislo zelje in acerola.

Dojenček v zimskih oblačilih

Kaj naj uživajo naši malčki? (Foto: Profimedia)Katera od njih lahko uživajo že otroci, mlajši od enega leta, pri prvih poskusih uvajanja goste hrane?


Pri majhnih otrocih bi od naštetega odsvetovala uporabo zelišč, previdna pa bi bila tudi pri živilih, ki so potencialni alergeni (npr. jagode).


Katera živila, bogata z vitaminom C, priporočate starejšim in bolnikom?


Glede na to, da sta z vitaminom C najbolj bogata ravno sadje in zelenjava, običajno tovrstna živila starejšim in bolnim zelo prijajo in se jim priporočajo v čim večjih količinah. Seveda moramo vedno svojo prehrano prilagoditi morebitnim specifičnim omejitvam. Starejšim (ki imajo velikokrat tudi težave z zobovjem) in bolnikom se priporoča čim pogostejše uživanje t. i. zelenih kašastih sokov. Le-ti se pripravijo s kakovostnim mešalnikom, s katerim zmešamo različne vrste sadja z zelenolistno zelenjavo (ki jo starejši in bolniki običajno težje razgrizejo) in dodamo nekaj vode.Zakaj je pravzaprav vitamin C tako pomemben za naš organizem?

Vitamin C igra kar nekaj zelo pomembnih vlog v našem telesu - vzdržuje imunski sistem, pomaga pri obrambi pred infekcijami, je eden najpomembnejši antioksidantov, preprečuje škodljive učinke prostih radikalov, sodeluje pri sintezi kolagena, zmanjšuje slabokrvnost, vpliva pa celo na uravnavanje telesne teže.

Zakaj je še posebej ob muhastem vremenu pomembno, da zaužijemo dovolj živil, ki vsebujejo vitamin C?


Muhasto vreme je kot naročeno za širitev prehladov, gripe in drugih obolenj med ljudmi. Zato je še kako pomembno, da si čim bolj okrepimo imunski sistem in se s tem obvarujemo pred tovrstnimi nevšečnostmi. Pri tem igra vitamin C zelo pomembno vlogo, saj aktivira bele krvničke, ki so odgovorne za obrambo pred infekcijami (virusnimi, bakterijskimi in glivičnimi okužbami).

Pomembno je, da uživanje živil z vsebnostjo vitamina C, enakomerno porazdelimo čez ves dan in jih čim več zaužijemo v sveži ter surovi obliki. Vitamin C je namreč zelo občutljiv na toploto, svetlobo in zrak, zato se precej hitro izniči.

Zelenjavna rižota za malčke

Svojega otroka navadite na zelenjavo. (Foto: Profimedia)

Ali se lahko zaužije preveč vitamina C in ali v prevelikih količinah škodi našemu organizmu?

Vitamin C je topen v vodi, zato ga naše telo pri presežnih količinah ne shranjuje v telesu, temveč ga izloči z urinom. To je tudi razlog, da marsikdo pomisli, da z uživanjem presežnih količin ni nič narobe, pa vendar bi sama želela poudariti, da se je potrebno vendarle držati predpisanih količin, saj je predoziranje ravno tako obremenjujoče za naš organizem. Prevelike količine vitamina C lahko povzročijo slabost, krče, drisko in ledvične kamne.