Atopijski dermatitis

(Foto: Profimedia)

Kakšna je koža v primeru atopijskega dermatitisa?

Koža je suha, vidna je rdečica, značilna so lokalizirane kožne spremembe. Lahko so prisotni vnetje, oteklina, srbenje, sekundarne virusne in bakterijske infekcije.

Kje so najbolj vidne spremembe?

Do drugega leta so spremembe vidne na čelu, licih, širijo se na lasišče za ušesi, na zgornjem delu telesa, zunanji strani nog, rok in zapestja. Žarišča so ostro omejena.

Od drugega do tretjega leta so na pregibih kolen, komolcev, na zapestju, gležnjih in vratu. Žarišča niso več tako sočna in žareča, izginejo iz obraza.

Kasneje so le še na vekah, dlaneh, stopalih, po šestem letu jih 93 odstotkov izzveni.

Kaj je vzrok za atopijski dermatitis?

Vzrok je moteno delovanje lojnih in znojnih žlez, gre za porušeno ravnovesje maščobnih kislin, ki sodelujejo pri naravnem vlaženju kože. Prizadeta je zaščitna funkcija kože, pojavlja se občasno, brez vidnega vzroka. Bolezen je dolgotrajna, z obdobji izboljšanja in poslabšanja.

Kako negujemo kožo? Čemu se je potrebno izogibati?

Potrebno je preprečiti izgubo vode. Uporabljajte izdelke iz dermatoloških linij.

Izogibajte se sintetičnim oblačilom, draženju z detergenti.

Kopanje

(Foto: Profimedia)

Priporočljivo je kopanje z oljnimi kopelmi, ki se ne spirajo. Temperatura vode ne sme biti pretopla, da ne pride do srbenja. Ne kopajte otroka več kot 10 min, da ne pride do izsušitve, vodi dodajte olje, ki ga ne izperite. Telo nežno obrišite z mehko brisačo.

Kožo hidratirajte s pomirjevalno in vlažilno kremo za suho in kožo z atopijskim dermatitisom, lahko jo poškropite tudi s termalno vodo.

Šamponi, geli za prhanje naj bodo brez parabenov, konzervansov in dišav.

Lahko uporabljate zaščitne kreme, ki kožo zaščitijo pri kopanju v morju ali bazenu. Ustvarijo zaščito med kožo in vodo, če gre za akutno fazo.

Izdelki z bakrom in cinkom v akutni fazi pomirijo srbečico in pospešijo celjenje. Priporočljiva je uporaba kreme, ki uravnava poliferacijo celic, s čimer se omogoči hitrejše celjenje. Deluje proti srbenju, suhi koži, luščenju, rdečim madežem, vnetju, podobno učinkovita je kot kortikosteroid, ki se dobi le na zdravniški recept. Vneta mesta je potrebno čistiti z učinkovino (klorheksidin 0,2 % v pršilu), ni pa je potrebno izpirati.