Vitamin D

(Foto: Thinkstock)

Zmotno je prepričanje, da otroci potrebujejo veliko sončnih žarkov, da so zdravi. Sončni žarki dejansko pomagajo pri nastajanju vitamina D v koži, ampak za to je dovolj od pet do deset minut na soncu nekajkrat tedensko. Poleti pojdite z dojenčkom ven zgodaj zjutraj ali zvečer. Izogibajte se soncu med 10. in 17. uro. Če že morate takrat ven, dojenčka zaščitite pred soncem.

Kaj storiti, če dojenčka opeče sonce?

Uporabljajte vlažilne kreme, namenjene dojenčkom in mlajšim otrokom. Pred sprehodom dojenčkovo kožo vedno zaščitite. Če se pojavi izpuščaj, kožo sperite s toplo vodo ali fiziološko raztopino. Mesto, na katerem je izpuščaj, nežno posušite s 'tapkanjem', za to uporabite mehko gazo, lahko pa pustite, da se posuši na zraku. Z izbranim pediatrom ali patronažno sestro se posvetujte o uporabi kreme, olja.

Če je sonce opeklo dojenčka, mlajšega od enega leta, se nujno posvetujte z izbranim pediatrom. Prav tako storite, če otrok, starejši od enega leta in ima povišano telesno temperaturo, več kot 38,3 stopinje C.

V vsakem primeru dajte otroka v ohlajen in zatemnjen prostor in poskrbite, da dovolj pije.

Če začne temperatura naraščati nad 38,3, mu jo morate zniževati.

Koristne so tudi obloge iz fiziološke raztopine, potem pa nevtralni losjoni, nikakor pa ne alkohol. Ne uporabljajte nikakršnih zdravil, če se pred tem niste posvetovali z zdravnikom.

Domači, preverjeni recepti za sončne opekline

Če posledice sončenja niso prehude, in sicer v obliki mehurčkov, lahko pomoč resnično poiščete doma.

►Mrzla voda rehidrira, pomirja in obnavlja kožo. Popijte čim več mrzle vode, da rehidrirate telo odznotraj in prav tako kožo.

►Že naše babice so govorile, da jogurt pomaga pri sončnih opeklinah. Je naravni hladilec, vlaži, pomirja, vrača naraven ph koži. Na kožo nanesite tanek sloj jogurta in pustite, da deluje približno 15 minut, nato sperite z mrzlo vodo. To ponovite večkrat dnevno.

Sončne opekline

(Foto: Thinkstock)

►Verjeli ali ne, tudi med pomirja, zdravi in obnavlja poškodovane celice kože. Na kožo ga nanesite v tankem sloju in po približno 20 minutah sperite.

►Jagode so bogate z vitaminom C, ki je potreben za proizvajanje kalogena, ki daje koži elastičnost. Vsebujejo tudi tanin, ki je izvrsten za pomirjanje vnetij. Jagode pretlačite in jih razporedite po opečeni koži. Pustite nekaj minut in sperite z mrzlo vodo.

►Čudodelno moč pomirjanja ima tudi krompir, zato ga narežite na kolobarje in ga položite na opečeno kožo. Škrob bo izvlekel iz kože toplino in zmanjšal bolečine, saj je dokazano naravni analgetik.

►Razdraženo in vneto kožo bo pomirila tako meta kot zeleni čaj. Skuhajte čaj iz obeh sestavin in ko se ohladi, vanj namočite košček vate, s katero nato navlažite opečene dele telesa.