Bolan otrok

Pri adenovirozi naj otrok čim več po malem pije, da ne pride do dehidracije. (Foto: iStockphoto)


Adenoviroza se po navadi začne z okužbo dihal, pri otroku lahko opazite izcedek iz nosu in oči, prav tako ima lahko povišano telesno temperaturo. Zanjo sta značilna predvsem vodena driska in bruhanje.

Bolnik se lahko en dan počuti dobro in starši dostikrat pomislijo, da so viruse ugnali in otroka odpeljejo v vrtčevsko varstvo. A žal je za adenovirozo značilno, da simptomi za nekaj dni poniknejo, potem pa spet izbruhnejo. Zdravniki svetujejo, na bo tisti, pri katerem so ugotovili to obolenje, še en teden doma, ko ni nikakršnih simptomov več. Le tako boste lahko preprečili, da ne bo zbolela vsa vrtčevska skupina otrok.

Zelo pomembno je, da si vsi v družini v času, ko ima otrok adenovirozo, temeljito umivate roke, skrbite za čistočo v stranišču in kopalnici, saj se adenovirusna driska prenaša fekalno-oralno.

Kaj se lahko uživa pri adenovirozi?

Otrok ne potrebuje posebne diete, ne postrezite mu le mastne, ocvrte, težko prebavljive, preveč sladke in slane hrane. Ker otrok bruha in ima drisko, je zelo pomembno, da ne pride do dehidracije. Pije naj po požirkih ali po žlički, in sicer vsakih pet minut. Nikakor ne sme piti gaziranih pijač, ponudite mu lahko vodo, metin ali šipkov čaj in z vodo razredčen sadni sok. Priporočljivo je tudi, da otrok uživa probiotike (jogurt, kefir, sir …), ki imajo na splošno ugoden učinek na naše zdravje in ki pomagajo ponovno vzpostaviti črevesno floro.