Bolan otrok

''Ne veš, kaj se bo zgodilo, kdaj lahko pričakuješ še kakšen nov zaplet, kdaj bo otrok zopet zdrav in kakšne bodo posledice v prihodnosti ...'' (Foto: Profimedia)


Težka preizkušnja za malega Jana

Miloš, oče dveletnega Jana, se spominja: ''Ker je najin sin nedonošenček, smo že tako omejili obiske in tudi najbližji sorodniki so Jana spoznali šele, ko je bil star štiri mesece. Ob starosti eno leto in pol sva ga vpisala v vrtec in skoraj takoj je prišlo do okužbe, ki se najprej začela kot običajen prehlad, nato pa je bil Jan sprejet v intenzivno enoto bolnišnice. To se je zgodilo kar dvakrat v zelo kratkem času in za našo družino je bila to ena izmed najtežjih preizkušenj v življenju. Ne veš, kaj se bo zgodilo, kdaj lahko pričakuješ še kakšen nov zaplet, kdaj bo otrok zopet zdrav in kakšne bodo posledice v prihodnosti. Ob hospitalizaciji sva oba z ženo morala čez noč popolnoma spremeniti urnike in še danes morava biti bolj pazljiva. Ponovna okužba bi bila za najinega sina zelo nevarna, zato sva ga morala izpisati iz vrtca in poiskati varstvo v manjši skupini, od jeseni do pomladi se izogibamo krajem, kjer je veliko ljudi, ne bomo šli na razna prednovoletna srečanja za otroke, ne obiskujemo notranjih igral, manj se družimo s prijatelji …''

Kihanje

Simptomi okužbe so izcedek iz nosu, slabo počutje, kašelj in zmerno povišana telesna temperatura. (Foto: iStockphoto)

Kaj je respiratorni sincicijski virus?

Respiratorni sincicijski virus povzroča okužbo dihal, predvsem pri dojenčkih in mlajših otrocih. Ker se virusi prenaša s kašljanjem, kihanjem in neposrednim stikom z bolnikom ali okuženimi predmeti, je priporočljivo, da starši doma uvedete preventivne ukrepe, če ne želite, da v postelji obleži vsa družina. Pediatrinja Margareta Seher Zupančič poudarja: ''Oboleli bi se morali izogibati stikov z zdravimi ljudmi in izvajati higienske ukrepe, kot so redno umivanje rok s toplo vodo in milom ter pravilno higieno kašlja. Okužb z respiratornimi virusi ne smemo jemati zlahka – bolan otrok naj ostane doma in se pozdravi, saj se bodo s tem zmanjšale možnosti zapletov bolezni pri otroku in širjenju okužb okužbe v vrtcu ali šoli. V času sezone okužb dihal naj se ljudje čim manj zadržujejo v prostorih, kjer je veliko ljudi, kot so denimo nakupovalni centri. Večkrat dnevno je tudi potrebno prezračiti bivalne prostore in redno čistiti z virusi onesnažene površine, kot so kljuke ali stikala. Starši naj poskrbijo, da se otroci čim več gibajo na svežem zraku, če imajo novorojenčka, pa je priporočljivo, da v sezoni okužb dihal sorojenec ne obiskuje vrtca. Hkrati tudi odsvetujemo obiske do drugega meseca otrokove starosti.''

Kakšni so simptomi okužbe, kakšno je zdravljenje … smo se pogovarjali z dr. Majo Sočan z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Kaj je RSV in kdaj pride do izbruha?

RSV je kratica za respiratorni sincicijski virus. Je zelo pogost povzročitelj okužb dihal pri dojenčkih in otrocih v zgodnjem otroštvu. Približno dve tretjini dojenčkov se okuži z RSV v prvem letu življenja, do konca drugega leta pa se z RSV okuži skoraj vsak otrok. Nevarnost, da se razvije težja oblika okužbe z RSV, je še posebej prisotna pri otrocih, ki so prezgodaj rojeni, ki imajo kronično bolezen pljuč in hujšo prirojeno srčno napako.

Okužbe z RSV se v državah z zmernim podnebjem najpogosteje pojavljajo od jeseni do pomladi.

Nedonošenček

Približno dve tretjini dojenčkov se okuži z RSV v prvem letu življenja, do konca drugega leta pa se z RSV okuži skoraj vsak otrok. (Foto: iStockphoto)

Kateri otroci so najbolj izpostavljeni tej okužbi?

Najpogosteje zbolijo zelo majhni otroci, lahko tudi šolarji in odrasli z blažjo klinično sliko (prehladno obolenje brez visoke vročine), nekoliko težje poteka okužba pri starejših.

Kakšni so simptomi okužbe?

Simptomi okužbe so izcedek iz nosu, slabo počutje, kašelj in zmerno povišana telesna temperatura. Pri zelo majhnih otrocih se lahko razvije pljučnica ali akutni bronhiolitis, ki povzroči težave z dihanjem.

Kako dolgo in kako poteka zdravljenje? Je nujen obisk pri zdravniku, v bolnišnici?

Bolezen mine sama po sebi, protivirusnega zdravila ni na voljo. Zelo majhne otroke, ki jih ogroža pomanjkanje kisika zaradi pljučnice ali bronhiolitisa, se sprejme v bolnišnico in nudi podporno terapijo. Za večino zbolelih obisk pri zdravniku ni nujen, izjemoma ob slabšanju stanja in znakih pomanjkanja kisika (težko in naglo dihanje, slaba obarvanost).

Lahko v postelji obleži vsa družina, je RSV zelo prenosljiv?

Virus se zagotovo prenese znotraj družine, vendar večina šolarjev in odraslih družinskih članov ne obleži, pač pa ob nekoliko slabšem počutju, smrkanju in kihanju nadaljuje vsakodnevne aktivnosti.

Kje se najlažje okužimo?

Prenos je ob tesnem stiku – RSV se prenaša v vrtcu, znotraj družine, manj pogosto v šoli. Seveda pa se lahko okužimo kjer koli, če pridemo v bližnji stik z bolnikom in njegovimi izločki dihal.

Jeseni, ko so velika temperaturna nihanja, je zelo pomembno okrepiti imunski sitem. Katera živila vsebujejo največ vitamina C, s katerim se lahko premagate vse viruse, glivice in bakterije?

Umivanje rok

Higiena rok je zelo pomembna! (Foto: Profimedia)