Ekipa BabyMea

(Foto: osebni arhiv)

Člani skupine, ki je ustvarila izdelek BabyMea, so: Valentina Huzjak, Elma Ibrišimović, Sara Kokalj Javornik, Aleksandar Ljepoja in Gregor Pratnemer. Z mladimi smo poklepetali, kako so prišli na idejo, da ustvarijo nekaj, kar bo v dobrobit otrok in staršev.

Kako ste kot študentje zajadrali na starševsko področje?

Idejo o izdelku je podala Valentina, saj je bila kot izobražena pomočnica vzgojitelja mnenja, da bi bilo dobro ustvariti izdelek, ki bi olajšal življenje staršem in otrokom s posebnimi potrebami. Tudi ostali smo bili mnenja, da je danes prav to področje neizkoriščeno in bi vanj morali ogromno vlagati, navsezadnje so otroci naša prihodnost.

Kako je od zamisli, osnutka nastal celoten projekt in na koncu izdelek?

Smo študenti Univerze na Primorskem, Fakultete za management in v sklopu študija smo imeli priložnost razvijati svoje ideje in nekako smo se usmerili na področje, ki nas veseli. Svoje znanje smo črpali iz osebnih izkušenj in se poskušali čim bolj poosebiti s staršem, otroka s posebnimi potrebami. Izdelek je bil na začetku mišljen v obliki broške, vendar zaradi nedirektnega stika s kožo le-ta ne bi mogla opravljati svojih funkcij. Iz tega spoznanja smo ustvarili prototip zapestnice. Med samim projektom smo ustvarjali tudi zapisan načrt dela.

Zapestnica BabyMea

(Foto: osebni arhiv)

Koliko časa je trajal celoten proces? Kaj sploh je BabyMea?

Ideja je nastala že prej, a zaradi študijskih obveznosti je nismo kaj veliko izpostavili. Pri izbranem predmetu smo začeli razvijati projekt in tako smo ugotovili, da izdelek ima potencial na trgu in tako smo kar veliko časa posvetili projektu.

BabyMea je izdelek, ki staršem in zdravstvenemu osebju omogoča pregled nad otrokom, njegovim razvojem in duševnim stanjem. Funkcije naprave smo ločili na enostavne in zahtevne. V kategorijo enostavnih funkcij spadajo: merilnik spanca, zaznava zvoka in gibanja, merjenje telesne temperature z opozorilom spremembe. V kategorijo zahtevnejših funkcij pa spadajo: zaznava epileptičnega napada pred sprožitvijo, izračun časovne razlike med njimi, pregled nad mišičnim tonusom. Naprava deluje v povezavi z mobilno aplikacijo, na katero se shranjujejo podatki, prav tako pa nas zvočno opozarja na nevarnost.

Komu je namenjen ta pripomoček?

Uporaba izdelka bi bila namenjena vsem otrokom, vendar je poudarek na otrocih, ki imajo težave v razvoju. Seveda je namenjen tudi staršem in zdravstvenemu osebju.

Kakšne so njegove prednosti?

Izdelek je v fazi razvijanja, a kljub temu smo izpostavili nekaj prednosti. Staršem bi omogočil lažji nadzor nad otrokovim razvojem ter prihranek na finančnem področju.

Kako sploh deluje?

Izdelek bo narejen kot zapestnica, ki ima na spodnjem delu vgrajen merilec, tako da bo telo povezano z napravo in naprava z mobilno aplikacijo. Starši bodo lahko prek aplikacije spremljali delovanje in razvoj otroka.

Zapestnica BabyMea

(Foto: osebni arhiv)

Bi ga znali uporabljati tudi starši, ki niso tehnično podkovani?

Seveda, ker je izdelek zelo preprost. Zapestnico otrok da na roko in tako se ustvari povezavo prek mobilne aplikacije. Vemo, da so zdaj vsi starši tehnološko napredni in uporabljajo pametne telefone, tako da ne dvomimo. Pripravljeni smo tudi pokazati, kako deluje, na voljo bomo vedno in prav tako nameravamo posneti video, v katerem jim bomo dali nasvete, kako izdelek uporabiti. In z veseljem se bomo odzvali na vprašanja uporabnikov.

Ste svojo idejo, izdelek že predstavili zdravnikom, staršem, ki imajo otroke s posebnimi potrebami, društvom …?

Izdelek smo predstavili tudi zdravstvenemu osebju: zdravnikom in medicinskim sestram, dobili smo odziv, da je ideja za projekt odlična. Predstavili smo tudi staršem, ki so bili inovacije zelo veseli. Društva pa smo kontaktirali na socialnih omrežjih in odziv je bil dober.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost glede BabyMea?

Ker smo mladi in dobro delujemo kot ekipa, mislimo, da bomo projekt pripeljali daleč ter uresničili vse, kar želimo. Izdelek želimo pripeljati na trg ter ga seveda nadgraditi, in ker za to potrebujemo nekaj finančnih sredstev, bo to zaenkrat moralo še počakati. Čeprav si želimo pomagati otrokom, ki so izpostavljeni in jim omogočiti boljše življenje.

Dojenček

(Foto: Thinkstock)