Kaj je barotravma?

Strokovnjaki iz medicinskega centra Johns Hopkins pojasnjujejo: ''Barotravma je okvara srednjega ušesa, ki nastane, kadar pride do zapore evstahijeve cevi (ozki prehod med ušesom in nosom) ali sinusnega izvodila, zunanji tlak pa se dramatično zveča. Zapora prepreči izenačevanje tlaka med srednjim in zunanjim ušesom.''

Otrok na letalu

Dojenčkom za izenačevanje pritiska v ušesih pri vzletanju ali pristajanju letala pomaga dojenje ali hranjenje po steklenički. (Foto: iStockphoto)

Prepoznajte znake!

Prvi znak, ki vam sporoča, da je prišlo do zapore evstahijeve cevi, je bolečina v ušesih, na obrazu ali čelu. Če nekaj časa ne slišite, se ne ustrašite, gre le za začasno naglušnost, občutek pa je takšen, kot bi imeli zamašena ušesa. Nekaterim začne v ušesih tudi piskati ali pa dobijo vrtoglavico.

Vzroki

Zelo pogosto pride do barotravme takrat, ko ste prehlajeni oz. ko gre za okužbo zgornjih dihal. Težava je pogosta tudi pri alergikih. Strokovnjaki iz centra navajajo, da je lahko vzrok tudi vzletanje, pristajanje letala ali potapljanje.

Učinkovito preprečevanje

Če ste prehlajeni ali imate okužbo žrela, priporočajo, da se ne potapljate, in če je le mogoče, da se izognete letenju. Zelo učinkovit trik, kako preprečiti, da ne pride do zapore, je ta, da med vzletanjem in pristajanjem letala žvečite žvečilni gumi. Priporočajo tudi, da vdihnete, stisnete nosnici, zaprete usta in jih počasi napolnite z zrakom. Tako boste zrak potisnili v ozki prehod med ušesom in nosom. Dojenčkom za izenačevanje pritiska v ušesih pri letenju pomaga dojenje ali hranjenje po steklenički.

Drugače barotravma ni znak za preplah, da morate nujno na pregled k zdravniku. V nekaj urah naj bi težava izginila sama od sebe; če vas uho močno boli, lahko vzamete protibolečinska zdravila. Na pregled se opravite šele, ko zapora traja več ur, če vam iz ušesa teče tekočina ali celo kri.

Velika dilema pa je, ali netresk resnično pomaga pri vnetju ušes.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na