kašelj

(Foto: iStockphoto)

"V zadnjih 20 letih se je število alergijskih bolezni kar potrojilo," je dodala. Poudarila je, da je pri spopadanju s takšnimi obolenji ključno dobro poznavanje bolezni in izogibanje sprožilcem teh obolenj. "To je osnova, s katero se da te težave zelo lepo preprečevati in izboljšati kakovost življenja otrok," je še povedala Žnidaršič Reljičeva iz Zdravstvenega doma Maribor.

Najpogostejša alergijska bolezen otrok in odraslih je alergijsko vnetje nosne sluznice ali alergijski rinitis. V industrijsko razvitejših predelih sveta prizadene kar 10 do 30 odstotkov prebivalstva, njegova pojavnost pa še narašča. Alergijski rinitis naj bi imelo povprečno nekaj več kot osem odstotkov otrok, starih šest ali sedem let, in povprečno 15 odstotkov mladostnikov, starih od 13 do 14 let. Bolezen se lahko pojavi kadarkoli, najpogosteje pa med 15. in 25. letom starosti, so v svojem prispevku navedli strokovnjaki z mariborske klinike za pediatrijo.

Najpogostejša kronična bolezen otrok v industrijskih in tudi razvijajočih se državah je astma. Po besedah Maje Skerbinjek Kavalar iz zasebne pediatrične ambulante Čebelica jo ima v Sloveniji 15 odstotkov otrok in mladostnikov. Znaki astme se lahko pojavijo že v prvih mesecih življenja, vrh pa dosežejo pri sedmem letu.

S ciljem pomagati in lajšati življenje ljudem z boleznimi dihal in alergijami je bilo leta 1992 ustanovljeno Društvo pljučnih bolnikov Slovenije, ki se je leta 2002 preimenovalo v Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. Maja 1994 je bila v Mariboru ustanovljena sekcija za otroke, ki vsako leto prireja šolo za otroke z astmo, predavanja o aktualnih temah, okrogle mize ter strokovne izlete.

Po 20 letih aktivnega delovanja so se odločili, da jubilej podprejo z izdajo zbornika in vrsto strokovnih prispevkov. Takšna srečanja so po besedah predsednika sekcije za otroke omenjenega društva Aleksandra Brunčka pomembna tudi zaradi enotne obravnave bolnikov.

Bolan otrok

(Foto: Profimedia)