Rojstno dnevna zabava

(Foto: iStockphoto)

Praznovanje rojstnega dne je za otroka najpomembnejši dogodek v letu (če ne štejemo obiska dedka Mraza, Božička in dne, ko se družina odpelje na počitnice), ki bo njej ali njemu in vsem njegovim malim prijateljem in prijateljicam še dolgo ostal v spominu. Zato je seveda prav, da se na praznovanje dobro pripravimo.

Za zelo majhne otroke praznovanje v krogu prijateljev ni najbolj smiselno, razen če ne gre hkrati tudi za druženje mam, ki bodo skrbele za male otročaje; starejši od 15 let pa nimajo več želje praznovati doma (razen seveda, če niso starši za nekaj dni odšli od doma).

Vabila na rojstni dan napišemo sami in jih natisnemo na domačem tiskalniku. Uporabimo barvast papir in prilepimo še kakšno slikico. Napišemo podatke o tem, kdo, kje, kdaj in koliko časa bo zabava potekala ter koga lahko starši povabljenca pokličejo. Starši otrok, ki so povabljeni na zabavo, naj za vsak primer pustijo svojo telefonsko številko. Preverimo, ali ima kakšen od otrok alergijo, da nam ne bo treba sredi zabave otroka peljati na urgenco. O tem, koliko povabljencev povabiti, se otroci in starši nikoli ne strinjajo. Med obema skrajnostma sklenemo kompromis. Ne pozabimo, da je rojstni dan samo enkrat na leto, in zato otroku malo poglejmo skozi prste. Staršem v tolažbo je dejstvo, da vsi povabljenci tako ali tako nikoli ne pridejo. Število je odvisno tudi od velikosti stanovanja, ker rojstni dan, na katerem bodo otroci sedeli tesno stisnjeni, tudi zanje ne bo preveč zabaven.

Okrasitev
Vhod in stanovanje okrasimo z baloni in trakovi. Uporabimo pisane kozarčke, krožnike in pribor za enkratno uporabo. Da ne bo zadrege, čigav je kateri kozarec ali krožnik, nanje z alkoholnim flomastrom napišemo ime lastnika.

Otroci radi jedo
Sendviče in pice: z našo pomočjo in vodenjem si lahko otroci sami pripravijo sendviče, hitro pico iz francoske štruce in pujske v srajčki, še bolj zabavno pa bo, če si bo vsak otrok sam izdelal in okrasil čisto pravo pico. Pripravimo kvašeno testo in ga razdelimo na 150 g težke kose, ki jih oblikujemo v kepe. Delovno površino obložimo s kosi peki papirja, na katerem si vsak otrok sam razvalja testo, ga namaže s paradižnikovo omako in obloži z nadevom in začimbami po lastnem okusu. Pice spečemo v pečici. Da pa otroke ne bomo motili med igro, jim lahko pripravimo simpatičen in nasiten obrok iz otroških ocvrtkov in pomfrija.

Prigrizki: na rojstnem dnevu lahko za en dan (vsaj na pol) pozabimo na pravila zdrave prehrane in sklede napolnimo s čipsom, smokiji in kokicami (kupimo manj slane in manj mastne), med te pa razporedimo sklede z opranim in narezanim korenčkom, jagodami, grozdnimi jagodami, oreščki, suhim sadjem, krhlji jabolk in hrušk ter bananami. Če pa želimo otrokom vseeno pripraviti zdrave prigrizke, lahko pripravimo zelenjavna ali sadna nabodala. Na krožnike razporedimo rojstnodnevne mafine z lešniki, mafine s pisanimi bombončki, deževnike na kompostu.

Brez torte s svečkami seveda ni rojstnega dne. Otroci se delijo na tiste, ki jedo čokoladno torto, in tiste, ki je ne, zato naredimo ali kupimo dve torti različnih okusov, eno čokoladno in eno sadno. Najboljše so seveda doma narejene torte: torta rožica, torta medvedek, torta pikapolonica.

Pijačo lahko kupimo, a so doma pripravljene limonada, bezgov sok, domač malinovec, ledeni čaj ali češnjeva soda veliko boljše in bolj zdrave pijače od kupljenih umetnih gaziranih pijač in sokov.

Rojstnodnevna okrasitev

(Foto: iStockphoto)

Kaj bomo počeli na rojstnem dnevu, je odvisno od starosti otrok, od letnega časa in od tega, ali živimo v bloku ali hiši. V bloku bodo igre precej bolj umirjene, sicer si bomo nakopali slabo voljo sosedov. Če živimo v samostojni hiši, pa si lahko privoščimo več in del zabave organiziramo na prostem (tudi pozimi – kaj je lepšega, kot če se med čakanjem na torto nekajkrat spustiš s sanmi po hribu, nato pa s prijatelji odhitiš na toplo). Kot rečeno v pregovoru „majhni otroci – majhne skrbi, veliki otroci – velike skrbi“. Smiselno je, da pripravimo vsaj okviren načrt, kaj bodo otroci počeli, ker se sicer zabava lahko prelevi v divjanje. Igre morajo biti starosti primerne: zelo majhni otroci se bodo čarovnika morda celo ustrašili, starejše pa bo lutkovna igrica prej dolgočasila kot zabavala. Seznam iger in pripomočke zanje pripravimo pred zabavo. Dinamične igre naj se izmenjujejo z bolj umirjenimi in ustvarjalnimi: risanjem na majčke z barvami za tekstil, oblikovanjem iz slanega testa ipd. Za udeležence lahko pripravimo tudi simbolične nagrade, ki jih na koncu igre podelimo zmagovalcem, pri čemer pazimo, da nihče ni zapostavljen. Programa se ne držimo strogo, sledimo razvoju zabave in prilagodimo načrt željam otrok. Spontane ideje, ki se rodijo sproti, kot npr. večerni sprehod do bližnjega gozda, na katerem ima vsak od otrok steklen kozarček s svečko, je lahko spomin, ki zlepa ne bo pozabljen. Po jedi je lahko čas za „kino“ (v videoteki si sposodimo film, primeren starosti otrok), ko si tudi starši lahko malo spočijemo, po kinu pa čas za torto, pihanje svečk in fotografiranje.

Trajanje otroške rojstnodnevne zabave je odvisno od starosti otrok: za najmlajše je ena ura dovolj, za starejše pa od 4 do 5 ur. Trud, ki ga vložimo v pripravljanje zabave, bo poplačan z zadovoljstvom otrok (in njihovih staršev), in zelo mogoče je, da bo kakšen od malih prijateljev naslednji dan iskreno povedal slavljencu: "Škoda, da ne moreš takoj še enkrat imeti rojstnega dne ..."

OTO voščilnica

Najlepše presenečenje: VOŠČILNICA NA OTO

Za najlepše presenečenje tega leta pa poskrbite vi, dragi starši. Izpolnite prijavnico in naročite prav posebno voščilo za svojega sončka. Voščilnico si bo lahko ogledal na svojem najljubšem televizijskem programu, kjer so doma risanke - OTO. Natančneje - to je video voščilnica, namenjena staršem, ki želijo svojim otrokom, prav na njihov rojstni dan, na TV programu OTO voščiti za njihov dan.

Prijavnico lahko oddajo le starši, zakoniti skrbniki ali rejniki, prijavnici pa morate priložiti tudi fotografijo otroka, ki naj bo portretna. Pravilo je takšno, da morskih fotografij, takšnih, na katerih so še druge osebe, ne sprejemamo.

Za video voščilnico OTO lahko prijavite otroka do dopolnjenega 14. leta.

OTO voščilnico lahko oddate na otovoscilnica.si. Prijave se sprejemajo do 5. v mesecu za objavo v naslednjem mesecu. Za prijavo na spletni strani sledite navodilom, izpolnite označene rubrike in pošljite prijavnico. Voščilnice bomo objavljali tudi na Bibaleze.si in vi jih boste lahko potem delili na družbenih omrežjih.