Rojstni dan

(Foto: Thinkstock)

"Pojte jo naglas, pojte jo ponosno, pojte jo zastonj," je odločitev pozdravila odvetniška pisarna Donahue Fitzgerald, ki je zastopala tožnike. Odvetnik Daniel Schacht je poravnavo označil za veliko zmago za javnost in glasbenike, ki želijo izvajati to priljubljeno pesem.

Spor se je začel leta 2013, ko so se filmski ustvarjalci odločili temeljito preveriti, kakšna je zgodovina pesmi "Vse najboljše za te", pri tem pa jim je Warner/Chappell za uporabo pesmi izdal račun za 1300 evrov.

Vložili so skupinsko tožbo v imenu vseh, ki so v preteklosti že plačali za uporabo te pesmi. Postopek na zveznem sodišču v Los Angelesu se je končal s poravnavo in izjavo, da pesem zdaj dokončno prehaja v javno domeno.

Založba sicer nikoli ni terjala plačila od "navadnih ljudi" za prepevanje pesmi na zasebnih rojstnodnevnih zabavah, je pa običajno terjala plačilo avtorskih honorarjev od tistih, ki so z njenim predvajanjem ustvarjali prihodek.

Znesek 14 milijonov evrov je bil izračunan na osnovi tega, koliko naj bi Warner/Chappell s spornimi avtorskimi pravicami za "Vse najboljše za te" še zaslužil do leta 2030, ko naj bi se te iztekle.

Vse najboljše za te naj bi konec 19. stoletja spesnila Patty Hill, vzgojiteljica v otroškem vrtcu v Kentuckyju, ob pomoči svoje sestre Milfred. Pesem se je najprej razširila po ZDA, sčasoma pa je postala znana po vsem svetu. Tožniki so sicer trdili, da je pesem nastala že veliko prej in je nista napisali sestri Hill.

OTO voščilnica

Najlepše presenečenje: VOŠČILNICA NA OTO

Za najlepše presenečenje tega leta pa poskrbite vi, dragi starši. Izpolnite prijavnico in naročite prav posebno voščilo za svojega sončka. Voščilnico si bo lahko ogledal na svojem najljubšem televizijskem programu, kjer so doma risanke - OTO. Natančneje - to je video voščilnica, namenjena staršem, ki želijo svojim otrokom, prav na njihov rojstni dan, na TV programu OTO voščiti za njihov dan.

Prijavnico lahko oddajo le starši, zakoniti skrbniki ali rejniki, prijavnici pa morate priložiti tudi fotografijo otroka, ki naj bo portretna. Pravilo je takšno, da morskih fotografij, takšnih, na katerih so še druge osebe, ne sprejemamo.

Za video voščilnico OTO lahko prijavite otroka do dopolnjenega 14. leta.

OTO voščilnico lahko oddate na otovoscilnica.si. Prijave se sprejemajo do 5. v mesecu za objavo v naslednjem mesecu. Za prijavo na spletni strani sledite navodilom, izpolnite označene rubrike in pošljite prijavnico. Voščilnice bomo objavljali tudi na Bibaleze.si in vi jih boste lahko potem delili na družbenih omrežjih.