Otroci v vrtcu

(Foto: iStockphoto)

V življenju otrok so trenutki, ki si jih vsi bližnji želimo praznovati in jih preživeti malce drugače. Eden izmed njih je tudi rojstni dan. Starši, bratci in sestrice pa vse do dedkov, babic, tet in preostalih družinskih članov vsako leto z vzhičenjem praznujejo vsako novo upihnjeno svečko malih nadobudnežev.

Naši najmlajši pa ga vse pogosteje praznujejo tudi s svojimi vrstniki iz vrtca. Tam vzgojiteljice in pomočnice poskrbijo za primerno vzdušje in del vzgojnih dejavnosti namenijo slavljencu. Pesmice, igrarije, čestitke in drobno darilce pa niso vse. Le kaj bi bil rojstni dan brez sladke pojedine? Če starši želijo, lahko slavljenec tisti dan svoje male prijatelje pogosti z malimi sladkimi zalogajčki, ki jih prinese v vrtec. A tu se malce zatakne. Doma običajno praznujemo z obloženo mizo sladkarij, med katerimi kraljuje velika sladka torta. Pojedina v vrtcu je povsem drugačna.

Odločitev o izbiri posladkov je prepuščena dogovoru staršev in vzgojiteljev v skupini. Vrtec pa je otrokom dolžan zagotavljati varovalno in uravnoteženo prehrano, ki otroke oskrbuje z optimalnimi biološkimi in energetskimi vrednostmi. Ustrezna mora biti tudi glede režima prehranjevanja, predvsem pa mora biti varna in neškodljiva za zdravje. Zato so starši pri sami izbiri zalogajčkov precej omejeni.

Katera živila so varna?

Pod besedico varno se skriva vse, kar ne vsebuje snovi, ki bi pri zaužitju lahko povzročale zdravstvene težave ali zastrupitve, kar je sicer posledica mikroorganizmov, kemičnih snovi ali tujkov v hrani. Živilo je lahko vprašljivo že pri samem izvoru, in med takšne sodijo jajca in meso. Dodatno jih lahko okužijo ljudje sami z neprimernim ravnanjem, na primer umazanimi rokami ali kihanjem. Svoj delež pa prispeva tudi neustrezno hranjenje, ki bodisi traja predolgo ali pri previsoki temperaturi. Vsi prehrambni izdelki, ki jih prinesete v vrtec, morajo biti ustrezno pripravljeni, transportirani in postreženi. Nekateri izmed njih so bolj občutljivi od drugih, zato so pri njih potrebne večje omejitve.

Oreščki

(Foto: iStockphoto)

Kaj lahko uvrstimo na nakupovalni seznam za rojstnodnevno zabavo

Pravila pri praznovanjih v vrtcih med priporočljive izdelke, pri katerih je možnost okužb in zastrupitev nižja, uvrščajo predvsem sadje. Sveži, sladki in oprani darovi narave in sadni kompoti ne predstavljajo nobenih omejitev. Prav tako ne njihove suhe različice – rozine, jabolčni krhlji, suhe hruške, brusnice in ostale vrste sadnih dobrot. Seveda se tu seznam ne konča. Otroci se lahko sladkajo z navadnimi ali polnozrnatimi piškoti, sadnimi rezinami, suhim slanim pecivom, kot so prestice ali manj slane bobi palčke. Vse skupaj pa lahko poplaknejo s sadnimi sokovi. Še vedno dovoljena, a manj priporočljiva živila so mehki bomboni, mlečna čokolada in napolitanke. Večini teh živil je skupno to, da jih lahko hranimo na sobni temperaturi in da so ta zapakirana v originalni, industrijski embalaži. Osebje v vrtcu pa pred samo pogostitvijo preveri rok uporabnosti.

Sladkarije, ki jih v vrtec ne nosimo

Na seznamu manj priporočenih živil, pri katerih je tveganje za zdravje večje, so se znašli trdi bomboni, arašidi, drugi oreščki in slaščice. In čeprav si škratki rojstnega dne brez njih ne predstavljajo, tudi torte, pite, kremne rezine, pudingi in ostale sladke reči, najsi bodo pripravljene doma, v slaščičarni ali večjem obratu. Vsa ta živila so popolnoma varna, če so pripravljena po higienskih načelih, iz zdravstveno ustreznih sestavin in so ustrezno dostavljena v vrtec, ves čas na temperaturi hladilnika. Za torto, ki so jo v vrtec prinesli starši, ne more nihče zagotavljati, da je bila pripravljena po strokovnih merilih in zahtevah. Če pa je hrana pakirana, morajo te zahteve izpolnjevati javni proizvajalci, ki tako prevzemajo vso odgovornost.

Rojstni dan malo drugače

Morda bo s tako izbranimi sladkarijami praznovanje rojstnega dne v vrtcu malce okrnjeno, saj iz slavnostne pojedine izloča najbolj sladke in okusne priboljške. A dobro bi bilo, da naše malčke že od malih nog navajamo na zdrave obroke, vključno s praznovanji. Praznujmo z zavestjo o lastnem zdravju in kmalu bo lahko pest rozin ravno tako sladka kot košček rojstnodnevne tortice.

OTO voščilnica

Najlepše presenečenje: VOŠČILNICA NA OTO

Za najlepše presenečenje tega leta pa poskrbite vi, dragi starši. Izpolnite prijavnico in naročite prav posebno voščilo za svojega sončka. Voščilnico si bo lahko ogledal na svojem najljubšem televizijskem programu, kjer so doma risanke - OTO. Natančneje - to je video voščilnica, namenjena staršem, ki želijo svojim otrokom, prav na njihov rojstni dan, na TV programu OTO voščiti za njihov dan.

Prijavnico lahko oddajo le starši, zakoniti skrbniki ali rejniki, prijavnici pa morate priložiti tudi fotografijo otroka, ki naj bo portretna. Pravilo je takšno, da morskih fotografij, takšnih, na katerih so še druge osebe, ne sprejemamo.

Za video voščilnico OTO lahko prijavite otroka do dopolnjenega 14. leta.

OTO voščilnico lahko oddate na otovoscilnica.si. Prijave se sprejemajo do 5. v mesecu za objavo v naslednjem mesecu. Za prijavo na spletni strani sledite navodilom, izpolnite označene rubrike in pošljite prijavnico. Voščilnice bomo objavljali tudi na Bibaleze.si in vi jih boste lahko potem delili na družbenih omrežjih.