Semenčice

(Foto: Thinkstock)

Po navedbah raziskovalcev gre za korak naprej pri odpravljanju moške neplodnosti, a bodo potrebovali še nekaj let, da bo tako pridobljena sperma dovolj kakovostna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki iz biotehnološkega podjetja Kallistem iz Lyona so za izboljšanje metode, ki so jo patentirali junija, potrebovali 20 let. Zunaj telesa so morali ustvariti tekočino, v kateri lahko semenske cevke preživijo. Z njo so nato zvabili semenčice podgane, opice in človeka iz spermatogonijev, nezrelih celic, ki postanejo jajčeca ali sperma. Gre za zapleten postopek, ki traja okoli 72 ur.

Znanstveniki zatrjujejo, da je umetno ustvarjena sperma videti normalno, ne vedo pa, ali bi z njo lahko oplodili jajčeca. Zato je naslednji korak poskus oploditve pri podganah. "Videti moramo, ali bodo novorojene podgane normalne in ali se bodo zmožne ploditi," je povedal raziskovalec Philippe Durand.

Nato načrtujejo teste z laboratorijsko ustvarjeno človeško spermo, ki jo bodo primerjali z običajno, na koncu pa bodo opravili klinične teste.

Čeprav njihova metoda še ni bila potrjena z objavo v znanstveni publikaciji, so raziskovalci iz Lyona prepričani, da njihovo delo odpira nove možnosti za odpravljanje moške neplodnosti, na kar zdravniki nestrpno čakajo vrsto let.