Oče z dojenčkom

(Foto: Thinkstock)

 

Vedno govorimo samo o biološki uri žensk, toda zdaj opozarjajo moške, ki želijo postati očetje. To morajo storiti do 40. leta, ker se pozneje poveča tveganje, da bodo njihovi otroci imeli bolezni. 

Strokovnjaki za plodnost so ugotovili, da moški niso imuni za reproduktivno staranje, kot so mislili. Svetujejo, da imajo moški potomce do 40. leta, da se ti izognejo Downovemu sindromu, avtizmu ali duševnim boleznim.

Pri študiji so analizirali vpliv očetove starosti in način življenja na otrokovo zdravje. Moški, starejši od 40 let, imajo šestkrat več možnosti, da imajo avtističnega otroka, kot očetje, mlajši od 30 let. Menijo, da se semenčice z leti poškodujejo.

Skrb vzbujajoč je podatek, da se nekateri vplivi prenašajo z generacije na druge generacije, tako imajo lahko te bolezni tudi njihovi vnuki.

Strokovnjaki hkrati opozarjajo, da količine popitih alkoholnih pijač lahko prav tako vplivajo na otroke. Otrok ima lahko fetalni sindrom, ki povzroča težave s koncentracijo, hiperaktivnost, slabo koordinacijo, tudi v primerih, ko mama med nosečnostjo ni pila, ampak je oče pred partneričino zanositvijo veliko pil alkoholnih pijač. Uživanje alkohola je prav tako povezano z manjšimi dojenčkovimi možgani in nižjim inteligenčnim kvocientom.