Oče

(Foto: Adriana Zehbrauskas )

Ko moški postane oče, postane nežnejši, bolj čustven

Raziskovalci so ugotovili, da po rojstvu potomca moškemu upade raven hormona testosterona, to pa mu omogoči, da postane kot oseba nežnejši, pozornejši, bolj čustven … Testosteron je hormon, ki spodbuja moško seksualno stran, agresivnost, fizično moč, njegova raven je najvišja pri mladih in neporočenih moških, ki nimajo otrok. Ko postane oče, se vse skupaj spremeni, pravzaprav spremenijo v drugo osebo. Iz njega izbruhnejo nežnost, čutnost, modrost, toplina, sočutnost in še in še bi lahko naštevali.

Če ste se drage dame do sedaj spraševale, kam je izginil vaš ''mačo'', ko je v porodnišnici na dan prijokal njegov sin ali hčerka, zdaj veste. Temu botruje hormon in na to ne morete vplivati. Ko opazujete svojega otročka z njegovim očkom, se tudi v vas porajajo čustva nepopisne sreče …

Očki imajo dandanes zelo pomembno vlogo pri vzgoji otrok, zato se mamice poskušajte zadržati, ko počnejo nekaj, kar vam ni všeč. Oni bodo po svoje previli in oblekli otroka in še vedno se bo vajin sonček počutil odlično. Izogibajte se povedim: ''Tega ne počneš pravilno! Ti ne znaš! Tako mi ne pomagaš! Pojdi stran …'' Namesto tega jih raje spodbujajte, pohvalite in uživajte v nepozabnih družinskih trenutkih.

Oče

(Foto: Adriana Zehbrauskas )

Superočetje

UNICEF s kampanjo Superočetje izpostavlja, kako pomembna je vloga očetov pri razvoju otrokovih možganov v zgodnjem otroštvu. Pokažimo jim, da jih podpiramo in da vidimo, kako skrbijo za svoje sončke TUKAJ.

Ste oče? Potem javno spregovorite, kako vam gre od rok. Ste ponosni na to, da vaš sin zna voziti kolo brez pomožnih koleščkov, ker ste ga vi naučili? Ste ponosni na to, da je vaša hčerka odrašča v osebo, ki se zna vljudno vesti, ki je pripravljena priskočiti prijatelju na pomoč, ki prisluhne drugim, ki obožuje naravo ...? Ne skrivajte, da ste veliko noči prebedeli ob jokajočem dojenčku. Spregovorite o starševski izkušnji na zgoraj navedeni spletni strani. 

Superočetje ste vsi!

''Kampanja Superočetje želi ozavestiti starše po vsem svetu o izjemno pomembni vlogi očetov: če očetje negujejo malčke v prvih letih življenja – jih hranijo, se igrajo z njimi ter jim zagotavljajo zaščito in ljubezen, je bolj verjetno, da bodo imeli njihovi malčki kasneje v življenju boljše učne sposobnosti, manj vedenjskih težav in bodo odrasli v bolj zdrave in srečne posameznike,'' pojasnjujejo pri UNICEF-u. ''Očetje so mnogo več, kot zgolj drugi starš ali dodaten par rok pomoči … so eden najbolj pomembnih dejavnikov pri razvoju otroških možganov v zgodnjem otroštvu, zato je izjemno pomembno, da vsi prepoznamo njihovo moč in omogočimo, da jo uporabijo,'' poudarja vodja UNICEF-ovih programov za razvoj v zgodnjem otroštvu dr. Pia Britto. In če niste vedeli - prvih 1.000 dni življenja je odločilnih za razvoj otrokovih možganov in vse več je dokazov, da imajo očetje izjemno pomembno vlogo pri tem.

Oče

(Foto: Adriana Zehbrauskas )

Pomagajmo!

Ob svetovnem dnevu očetov UNICEF prosi za pomoč, skupaj pomagajmo premagati kulturne in finančne ovire, ki očetom pogosto onemogočajo preživljanje kakovostnega prostega časa z malčki. Podprimo družinam prijazno politiko po vsem svetu, naj imajo vsi možnost za zdrav razvoj v zgodnjem otroštvu, plačan porodniški dopust, očetovski dopust, plačane odmore za dojenje in brezplačno predšolsko vzgojo.