Par

(Foto: iStockphoto)

Če tole berete, ste verjetno novico, da z drago pričakujeta otroka, sprejeli z nasmehom na obrazu in veseljem v srcu. Morda je bilo spočetje najlažji del vsega skupaj. Kot partnerico, ki nosi pod srcem vajinega otroka, bo tudi vas verjetno oblila poplava različnih čustev. Vendar sami za občasno nenavadno obnašanje ne morete kriviti podivjanih hormonov.

Verjetno se vam po glavi podi nešteto vprašanj. Kako se odzvati na veliko novico? Kaj lahko kot moški pričakujete v prvem, drugem in tretjem trimesečju partneričine nosečnosti in kaj vas čaka po porodu? Verjemite, niste prvi, ki je šel po tej poti in zagotovo tudi ne zadnji. Zato smo zbrali devet nasvetov za prihodnjih devet mesecev in za čas po porodu.

Nosečnice so zelo seksi

Ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko počne bodoči očka, je, da med nosečnostjo partnerici vedno stoji ob strani, jo spodbuja in ohranja pozitiven pogled na vse skupaj. Noseče ženske so lepe in vaša naloga je, da žensko, ki pod srcem nosi vašega otroka, s svojim ravnanjem na to ves čas spominjate.

Včasih se ženska v nosečnosti začne počutiti debelo in neprivlačno, prizadenejo jo lahko tudi opazke neznancev. Partnerici povejte, da je videti seksi, ne glede na to, kaj drugi pravijo o njej. Vendar si vsake njene opazke, da je videti kot nasedli kit, ne ženite preveč k srcu. Kaj hitro bi lahko zadeve le še poslabšali, saj znajo biti nosečnice včasih kar preveč občutljive (podivjani hormoni poskrbijo tudi za to).

Če joka, jokajte z njo

Dovolite partnerici, da v nosečnosti veliko govori o svojih čustvih. Vprašajte jo, kako dojema nosečnost, kako se počuti. Če začne jokati, ji pustite, da joka. Če gre tudi vam na jok, zajokajte z njo. To ni sramotno in partnerica vam bo nedvomno hvaležna.

Nosečnica in njen partner

(Foto: iStockphoto)

Spremembe so neizbežne

Tako kot vse ostalo se bo spremenilo tudi vajino razmerje in nosečnost je pravi čas, da se o teh spremembah pogovorita. Pogovorite se z njo, kakšne spremembe pričakujete vi in kakšne ona, potem ko bo družinico sestavljalo več članov in ne le dva.

Finance

Čas je, da dodobra proučita vajino finančno stanje. Dojenček bo vplival na prihodek, morda celo povečal dolgove, dobro je tudi, če že pred njegovim rojstvom zanj odprete varčevalni račun. Kasneje bo otroku vsak prihranjen evro prišel še kako prav, pa naj bo za šolanje ali kaj povsem drugega.

Dobro je, če s partnerico vsaj mesec dni spremljata, za kaj vse zapravita mesečne prihodke. Na koncu meseca skupaj preglejta, koliko sta zapravila in koliko denarja vama je ostalo. Tako bosta lažje ugotovila, pri čem lahko prihranita in kako bi se znebila kakšnega preteklega dolga.

Kaj pa spolnost?

Če partnerica na preglede v nosečnosti hodi sama, se potem vsakič pogovorita, kaj je izvedela pri ginekologu. Večina bodočih očkov ne more biti prisotna prav na vsakem pregledu, vendar poskrbite, da boste ob njej, ko bosta lahko prvič zaslišala bitje dojenčkovega srčka in na prvem ultrazvočnem pregledu. Pomembno je tudi, da ste ob njej, ko se bliža datum poroda in boste lahko skupaj z zdravnikom načrtovali potek tega veselega dogodka.

Dobro je, da ste na pregledih tudi zato, da zdravnika povprašate vse, kar vas zanima o spolnosti v tem obdobju. Vaši partnerici bo morda nerodno o tem govoriti s svojim zdravnikom. Morda se oba ne bosta ravno strinjala glede tega, ali so spolni odnosi v nosečnosti sploh varni ali ne. Če boste poleg, boste lahko vse izvedeli iz prve roke.

Priprave na veliki dogodek

Slej ko prej bo prišel čas za še en pomemben pogovor: partnerico boste morali vprašati, kaj pričakuje od vas v porodni sobi. Vprašajte jo, če si želi, da prerežete popkovino, ter se z njo pogovorite, če si tega sami ne želite. Če se ob misli na porod in kri zgrozite, se tudi o tem pogovorita.

Da bosta oba dobro pripravljena, se že prej pogovorita o tem, kdo bo prisoten pri porodu ter o tem, ali si želi, da srečni dogodek fotografirate ali celo posnamete z video kamero. O vseh teh stvareh se morata pogovoriti pred porodom, zato se ne bojte spraševati. Če vas kaj bega, na dan z besedo.

Nosečnica

(Foto: iStockphoto)

Sam svoj mojster

Ta del vam verjetno ne bo povzročal prevelikih težav: sami lahko vzamete breme prilagajanja stanovanja ali hiše na dojenčka s pleč svoje noseče partnerice. Zaščitite pohištvo, pripravite otroško sobo. Če imata kakšnega hišnega ljubljenčka, se pogovorita o tem, kako bosta dojenčka predstavila njemu in njega dojenčku.

Novo življenje, nove navade

Nosečnica mora pogosto spremeniti svoj način življenja, pri tem pa se ji lahko pridružite. Morda tudi sami ugotovite, da vam nov način prehranjevanja (na primer šest majhnih obrokov dnevno) in gibanja še bolj ustrezata. Če si želi začeti z dolgimi sprehodi, se ji pridružite, kadar se ji le lahko. S tem lahko nadaljujeta tudi, ko bo na svet prijokal dojenček, in takrat bo ta navada prerasla še v veliko več.

Ves čas pripravljeni

Svoji noseči partnerici nikoli ne nehajte pomagati in je spraševati, kako ji lahko pomagate, da ji zadeve olajšate. Pomagajte ji tudi, ko se otrok že rodi in ji tudi takrat večkrat zastavite vprašanja, kot sta Ti lahko kaj pomagam? ali Kako ti lahko pomagam?. Menjajte plenice dojenčku tolikokrat, kot jih mora ona. Če dojenček ponoči zajoka, ker je lačen, se ne prevalite na drugo stran. Olajšajte ji vse skupaj in ji ga prinesite v naročje.

Zapomnite si: tudi najmanjša pomoč lahko pomeni več, kot si mislite. Nekateri moški se šele po rojstvu prvega otroka naučijo delati stvari, na katere prej niso niti pomislili, na primer prati perilo in pomivati posodo. Dr. Curtis B. Glade, ki je o pripravah bodočih očetov na starševstvo napisal knjigo, je povedal: "Moški so pripravljeni narediti veliko več, kot si morda mislimo. Vendar včasih ne vedo, kako pomagati, zato naj tudi žensk ne bo sram povedati, česa si želijo od njih!"

Očka

(Foto: iStockphoto)