Julie Andrews

(Foto: throughshadesofrose.blogspot.si)

Andrewsova je zaslovela ravno z vlogo Elize Doolittle v izvirni produkciji muzikala My Fair Lady na glasbo Fredericka Loeweja in libreto Alana Jayja Lernerja, nastali po predlogi drame Pygmalion Georgea Bernarda Shawa leta 1956.

Zgodba o Elizi Doolittle, prodajalki cvetja v londonskem predmestju Cockney, ki v želji, da bi se prebila v visoko družbo, poišče pomoč pri arogantnem profesorju fonetike Henryju Higginsu, je na Broadwayju nemudoma postala uspešnica. Sledila sta londonska produkcija in film, v katerem je protagonistko odigrala Audrey Hepburn.

Ob 60-letnici muzikala pa Andrewsova v operni hiši v Sydneyju prevzela režijo nove produkcije muzikala. Ta bo na ogled avgusta prihodnje leto.

Andrewsova, s pravim imenom Julie Elizabeth Wells se je rodila leta 1935 v kraju Walton-on-Thames v grofiji Surrey na jugovzhodu Anglije. Na oder je stopil s sedmimi leti, s šestnajstimi je odigrala pravo glavno vlogo v glasbenem filmu Pepelka.

V filmu Marry Poppins, kjer je dobila svojo prvo glavno filmsko vlogo, je pod režijsko taktirko Roberta Stevensona zaigrala skupaj z Dickom van Dykeom.

Studio Disney je moral sicer avtorico zgodbe o nenavadni varuški Pamelo L. Travers prepričevati kar 20 let, da je privolila v snemanje filma. Čeprav je bila ta med pripravami na snemanje vključena v delovni proces, pa s scenarijem po literarni predlogi, kot si jo je zamislil Disney, ni bila zadovoljna. Svojo odločitev, da odobri adaptacijo, je kasneje obžalovala.

Več kot 50 let po filmu pa sedaj studio Disney napoveduje nadaljevanje filma o Marry Poppins. To se bo dogajalo 20 let pozneje in bo prav tako temeljilo na knjižni seriji Traversove.
Leta 1997 je imela Andrewsova operacijo na grlu, zato nekaj časa ni mogla peti. Po letu 2000 je zaigrala v filmih Princeskin dnevnik in Princeskin dnevnik 2. Poleg tega je v zadnjih letih posojala svoj glas v animiranih filmih, med drugim v Jaz, baraba in Shrek.

Med pomembnejši filmi Andrewsove so še Zvezda (1968), Viktor, Viktorija (1982), Takšno je življenje (1986).

Napisala je tudi dve knjigi za otroke.

Jo prepoznate? Nastopila je v več kot 50 filmih!

Julie Andrews - 3

(Foto: Reuters)