Zaradi nasilja vsakih pet minut na svetu umre deklica, 25 odstotkov deklic je poročenih že v času otroštva, predstavljajo kar 71 odstotkov vseh žrtev trgovine z ljudmi, 130 milijonov deklic ne hodi v šolo, verjetnost okužbe z virusom hiv je za deklice dvakrat večja kot za dečke.

Po podatkih Unicefa je lani kar 535 milijonov otrok živelo v državah, ki so jih prizadeli konflikti, velike naravne nesreče, epidemije in druge krize. Zaradi dolgotrajnosti kriz bo lahko več milijonov deklic, ki so se že rodile v kriznih razmerah, svoja prva leta ali celo desetletja življenja preživelo v kriznih nastanitvah.

Deklica

(Foto: Thinkstock)

V takšnem okolju pa se še poveča nevarnost za nasilje na podlagi spola - spolno in fizično nasilje, otroške poroke, izkoriščanje in trgovino z ljudmi. V času konfliktov je tveganje za neobiskovanje šole za deklice 2,5-krat večje kot za dečke, to pa pomembno vpliva na njihove možnosti v nadaljnjem življenju. V kriznih razmerah pogosto primanjkuje tudi zdravstvenih storitev, ki so ključne za dobrobit deklic - med njimi storitev in informacij na področju spolnega in reproduktivnega zdravja in pravic - ter sredstev za intimno nego in zdravje.

Ob mednarodnem dnevu deklic na slovenskem zunanjem ministrstvu tokrat zato posebej pozivajo k ustrezni podpori in pomoči deklicam v kriznih situacijah, spoštovanju njihovih človekovih pravic ter zagotovitvi pogojev za uresničitev njihovega polnega potenciala.

V okviru letošnje kampanje pripravljajo različne aktivnosti, katerih namen je, da se pri izvajanju vseh ukrepov za odziv na krize okrepi upoštevanje pogledov in potreb deklic, da se izboljša dostop do sredstev za intimno nego ter do informacij in storitev glede zdravja in prehrane deklic, da se preprečijo nasilje na podlagi spola in škodljive prakse ter da se izboljša dostop deklic do izobraževanja in usposabljanja.

Mednarodni dan deklic je leta 2011 razglasila Generalna skupščina ZN z namenom priznanja pravic deklicam in prepoznavanja edinstvenih izzivov, s katerimi se deklice soočajo. Svetovni dan poziva k podpori deklicam z vsega sveta v njihovih prizadevanjih za več svobode in enakopraven položaj v družbi, za dostop do kakovostnega izobraževanja in manj nasilja.

Sklad ZN za otroke (Unicef) je v sodelovanju s partnerji in svetovno znano pevko Beyonce ob današnjem dnevu predstavil video z naslovom Svoboda (Freedom) in ljudi poziva, da ga v podporo milijonom deklic z vsega sveta delijo na družbenih omrežjih s hashtagom #FreedomForGirls.

Kot opozarjajo, bo mogoče t. i. cilje trajnostnega razvoja - te so leta 2015 sprejeli svetovni voditelji in pozivajo k odpravi revščine, zmanjševanju neenakosti in zaščiti okolja do leta 2030 - mogoče doseči le ob krepitvi vloge žensk in deklic, k čemur poziva kampanja #FreedomForGirls. Kampanjo podpirajo številne svetovno znane ženske - poleg Beyonce na primer ameriška filantropinja Melinda Gates, nekdanja miss sveta, indijska igralka Priyanka Chopra ter Nobelova nagrajenka za mir, pakistanska aktivistka Malala Jusufzaj.