Somalija

(Foto: Reuters)

Kljub znatnemu napredku v okviru razvojnih ciljev tisočletja na področju blaginje otrok, izhajajočih iz programa globalnega razvoja med letoma 2000 in 2015, Unicef ocenjuje, da bodo milijoni najrevnejših otrok trpeli, če se bodo nadaljevali sedanji trendi.

Poročilo navaja, da bo brez povečane pozornosti najbolj ogroženih 68 milijonov otrok, starih manj kot pet let, v naslednjih 15 letih umrlo zaradi razlogov, ki jih je mogoče preprečiti. Ob tem Unicef dodaja, da bo dodatnih 119 milijonov otrok leta 2030 še vedno kronično podhranjenih.

"Življenja in prihodnost najbolj ogroženih otrok so pomembna - ne le za njihovo dobro, temveč za dobro njihovih družin, skupnosti in družb," po navedbah nemške tiskovne agencija dpa meni Lake.

Pozval je države članice Združenih narodov, da otroke iz najrevnejših regij postavijo na sam vrh svojih načrtov, ko bodo letos oblikovale trajnostne razvojne cilje za naslednjih 15 let.
"Trajnostni razvojni cilji predstavljajo možnost, da se upoštevajo doslej pridobljena znanja in da pomagamo otrokom, ki to najbolj potrebujejo. Sram nas je lahko, če tega ne bomo storili," je še dodal Lake.