Otroci v prometu

(Foto: Thinkstock)

Na delavnicah bodo otroci spoznali ključne nevarnosti v cestnem prometu s pomočjo poligona, predstavitve naletnih tež, otroških varnostnih sedežev, varne opreme na kolesu ter simulacijskih očal vpliva alkohola, drog in utrujenosti.

Otvoritvenega dogodka se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. "Današnja in tudi letošnja šolska nit bo varno in vzpodbudno šolsko okolje. Tudi današnje dogajanje je del tega sporočila, da podpremo ne le varne mobilnosti, ampak celovito varnost, predvsem pa da drugemu pomagamo, ko je najbolj potrebno," je dejala ministrica.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je na novinarski konferenci take delavnice označil kot zelo pomembne za večjo prometno varnost, še posebno ker se osredotočajo na najmlajše, ki so najbolj ranljivi udeleženci v prometu. Meni še, da za prometno varnosti ni nikoli narejeno dovolj. Spomnil je, da je eden od ciljev v nacionalnem programu varnosti cestnega prometa v devetih letih prepoloviti število smrtnih žrtev v prometu.

Hitrost je glavni razlog za najhujše prometne nesreče, zato želijo s preventivnimi delavnicami otrokom, mladostnikom in staršem približati odgovorno razumevanje hitrosti, je navedel direktor Zavoda Varna pot Robert Štaba. Pozval je pa tudi župane, da v okolici spalnih sosesk, vrtcev in šol omejijo hitrost ter tako preprečijo najbolj tragične nesreče v naseljih.

Šolar

(Foto: Profimedia)

Direktor agencije za varnost prometa Igor Velov je meni, da je pomembno, da temo varnosti otrok in šolskih poti ohranimo aktualno skozi celo leto. "Kot direktor agencije opažam, da se predvsem v zadnjih dveh letih pozna vedno več aktivnosti in govora o prometni varnosti," je še dejal in dodal, da se bo dolgoročno delo na preventivi poznalo tudi na rezultatih.

Policisti v dneh pred začetkom novega šolskega leta že izvajajo aktivnosti za zagotavljanje varnosti otrok, je pojasnil Robert Vehovec iz prometne policije. Tako že sedaj pregledujejo prometno signalizacijo šolskih poti, ob začetku pouka pa bodo povečali policijski nadzor v bližini šol. Izpostavil je pomen pozitivnega zgleda staršev, ki naj skupaj z otroki prehodijo šolske poti in opozorijo na nevarnosti ter vedno uporabljajo varnostni pas in čelado.

Na Zavodu RS za šolstvo po besedah Marte Novak pripravljajo triletni projekt varnosti za mlade v srednjih šolah za dijake v prvih letnikih. Naloga zavoda pa je tudi usposabljanje učiteljev in strokovnih delavcev v šolah in vrtcih, da bi bili otroci v prometu varnejši. "Otroci v osnovni šoli že vedo veliko o prometni varnosti, saj imamo v naših učnih programih veliko vsebin prometne vzgoje in varne mobilnosti," je še ocenila Novakova.