Rak materničnega vratu

(Foto: Profimedia)

Državni presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu Zora v Sloveniji deluje od leta 2003. Kot so ob začetku enajstega evropskega tedna, ki bo potekal do 28. januarja, zapisali v Zori, se je od takrat pojavnost raka materničnega vratu skoraj prepolovila.

Za rakom vsako leto v Sloveniji zboli okoli 120 žensk, med bolnicami so najpogosteje ženske, starejše od 50 let, ki se niso redno udeleževale programa Zora. Te ponavadi zbolijo za razširjeno ali razsejano obliko raka, pri katerem je napoved izida bolezni slabša. Pri ženskah, ki se redno udeležujejo presejalnih pregledov, praviloma odkrijejo že predrakave spremembe ali pa odkrijejo raka v začetnem stadiju, ko je z enostavnim operativnim posegom dobro ozdravljiv, so zapisali.

V Zori zato ob evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu pozivajo ženske, še posebej tiste stare med 50 in 64 let, da se redno udeležujejo presejalnih pregledov tudi po koncu rodne dobe, saj jih še vedno ogroža rak materničnega vratu.

Prav tako je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji premajhna precepljenost otrok proti virusu HPV. V Zori zato staršem svetujejo, da cepijo svoje otroke proti virusu HPV, saj so cepljena dekleta pomembno manj ogrožena za predrakave spremembe in raka materničnega vratu, so poudarili.