Ponudniki blaga ali storitev, ki izdajajo račune, poslujejo z gotovino in vodijo poslovne knjige in evidence, morajo od 2. januarja dalje izdajati račune preko davčne blagajne. V prehodnem obdobju, tj.  do konca leta 2017, še lahko izdajajo račune preko vezane knjige računov, vendar morajo takšne račune v desetih dneh potrditi preko Mini blagajne.

Obveznost kupca blaga oz. prejemnika storitve odslej je, da mora prevzeti račun, ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora in ga na zahtevo predložiti pooblaščeni osebi davčnega organa ali tržnega inšpektorata.

Vzemi račun

Recimo ne sivi ekonomiji

Davčne blagajne so učinkovite le ob doslednem izdajanju računov. Vloga potrošnika, da ob nakupu blaga ali storitve zahteva račun, je pri tem lahko ključnega pomena. Zato država temu posveča še posebno pozornost. Nagradna igra 'Vklopi razum, zahtevaj račun', ki jo Finančna uprava RS organizira vzporedno z uvedbo davčnih blagajn, je namreč namenjena ozaveščanju potrošnikov o tem, kako pomembno je, da zahtevajo račun. Posredni dolgoročnejši cilj pa je izboljšanje davčne kulture v naši družbi, saj je to edini način za zmanjšanje obsega sive ekonomije pri nas.

Ocene, kakšen je obseg sive ekonomije v Sloveniji, so različne. Statistični urad Republike Slovenije je letu 2007 ocenil, da naj bi znašala od 8,3 do 12,2 odstotka BDP. Za leto 2010 ocena sive ekonomije v okviru statistike nacionalnih izračunov znaša 8,3 odstotka BDP.

Ne glede na različne ocene obsega sive ekonomije pa je dejstvo, da ta obstaja, je previsoka in da država z njenim pojavom zgublja sredstva, ki bi jih sicer lahko namenila za zagotavljanje pravic in javnih storitev državljanom.

Nagradna igra 'Vklopi razum, zahtevaj račun'

S hkratno uvedbo davčnega potrjevanja računov se je začela tudi nagradna igra "Vklopi razum, zahtevaj račun!", s katero Furs spodbuja potrošnike, da zbirajo račune in s tem pripomorejo k izboljšanju davčne kulture v državi. Sodeluje lahko vsak, ki zbere 10 računov desetih različnih izdajateljev in jih prek brezplačne mobilne aplikacije Preveri račun, spletnega portala ali po pošti pošlje na Furs.

Vsake tri mesece bodo podeljene nagrade v višini 15, 10 in 5 tisoč evrov. Za vse, ki v nagradni igri sodelujete preko mobilne aplikacije "Preveri račun", bo izvedeno še dodatno žrebanje za nagrado v vrednosti tisoč evrov.

Nagradna igra poteka od 2. 1. 2016 do 31. 12. 2016.

Kako lahko sodelujete?

V nagradni igri lahko sodelujete na tri načine:

- preko brezplačne mobilne aplikacije Preveri račun,ki je na voljo za za uporabnikeandroid naprav Windows Phone in za naprave iOS;

- prek spletnega portala ali

- po pošti na naslov Finančna uprava RS, »Vklopi razum, zahtevaj račun!«, p. p. 270, 1001 Ljubljana, v kuverto pa nujno priložite svojo davčno številko.

V žrebanju lahko sodelujete z več paketi računov desetih različnih izdajateljev, z istim računom pa lahko v nagradni igri sodelujete le enkrat.