XII. FESTIVAL VOJAŠKE ZGODOVINE V PIVKI

Pripadnika Enote za specialno delovanje Slovenske vojske.

V Parku vojaške zgodovine bodo tudi v letošnjo jesen zakorakali glasno in v slogu. Ob zaključku glavne turistične sezone za obiskovalce pripravljajo že tradicionalni Festival vojaške zgodovine, ki bo ponovno minil v znamenju škripanja tankovskih gosenic in vojaških ponazoritvenih spektaklov. Gre za osrednji dogodek Parka vojaške zgodovine in hkrati za največji vojaškozgodovinski dogodek na nacionalni ravni, kjer obiskovalce pričakuje bogat festivalski program. 

Letošnji, že dvanajsti Festival vojaške zgodovine se bo pričel v petek, 14. septembra 2018, ko bo v okviru seznanitve vojaških obveznikov Uprave za obrambo Postojna potekal dogodek Vestirnga 2018. Vestirnga/vizita/štelunga so različna poimenovanja za nabor, ki je svojčas predstavljal pomembno prelomnico v življenju mladih fantov. V nekaterih slovenskih pokrajinah se je dolgo ohranjal kot barvit običaj z okrašenimi vozovi fantov iz posameznih vasi. Tradicija je bila z ukinitvijo nabornega sistema dokončno prekinjena, a jo skušajo v Parku obuditi in ohraniti kot živo dediščino. 

XII. FESTIVAL VOJAŠKE ZGODOVINE V PIVKI

Predstavitvene vožnje oklepne tehnike.

Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo v soboto, 15. septembra 2018, z Dnevom odprtih vrat v Vojašnici Stanislava Požarja v Pivki. Poleg pestrega programa v edini tankovski vojašnici Slovenske vojske bo obilica dogodkov tudi v Parku. Pohodniki se bodo tako lahko udeležili pohoda do podzemne utrdbe Alpskega zidu na Primožu, prikazan bo del vozne tehnike, potekalo bo postavljanje večine zgodovinski taborov, organizirani bodo ogledi po stalnih in gostujočih razstavah Parka ter ogledi Depojev državnih muzejev v objektu D.

Festival bo dogodek, ko bo Park vojaške zgodovine oživel – predstavili se bodo oklepniki iz voznega dela zbirke, ponazoritveniki pa bodo napolnili vojaške tabore iz različnih zgodovinskih obdobij. Posebnost bo letošnji vrhunec festivala – dinamična predstavitev Enote za specialno delovanje Slovenske vojske ob njeni dvajsetletnici.

Festivalski vikend bodo v Parku vojaške zgodovine sklenili v nedeljo, 16. septembra 2018. Obiskovalci se bodo lahko sprehodili skozi tabore različnih zgodovinskih obdobij in si ogledali vožnje oklepne tehnike, v okviru katerih se bodo na terenu predstavljali vozni del muzejske zbirke Parka in vozila Slovenske vojske. Vrhunec bo festival dosegel ob 15. uri z dinamično akcijo pripadnikov Enote za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske, ki letos obeležuje 20. obletnico delovanja. Enoto sestavljajo vrhunsko izurjeni pripadniki, usposobljeni za izvajanje tudi najzahtevnejših nalog. V dinamičnem prikazu se bo predstavila tudi Helikopterska eskadrilja Slovenske vojske. Za bogato spremljevalno dogajanje bodo poskrbeli še: nastop uprizoritvenih skupin in gasilcev starodobnikov PGD Podhom, vodeni ogledi skozi zbirke Parka in Depoje državnih muzejev, otroške delavnice ter sejem militarij in domačih izdelkov. Tekom festivalskega vikenda bo obiskovalcem poleg stalnih in gostujočih razstav na ogled še gostujoča razstava 20 let Risov, razstava ob 20-letnici Specialnih sil Slovenske vojske. 

XII. FESTIVAL VOJAŠKE ZGODOVINE V PIVKI

Nastop ponazoritvenih skupin.

 

Zlasti ob nedeljskem dogajanju organizatorji opozarjajo na pravočasen prihod na samo prizorišče. Poleg možnosti prihoda z vlakom, bo za vse tiste z lastnim prevozom organizirano brezplačno parkiranje na označenih parkiriščih ter prevoz med parkirišči in Parkom med 12. in 17. uro. Prireditev bo v vsakem vremenu, priporočena pa je športna obutev. Več informacij o samem dogodku in ceniku je obiskovalcem na voljo na spletni strani Parka

XII. FESTIVAL VOJAŠKE ZGODOVINE V PIVKI

Park vojaške zgodovine hrani bogato zbirko oklepnih vozil in vojaških letal.

Festival vojaške zgodovine je star toliko kakor Park sam. Tako kot je festival postal največji vojaškozgodovinski dogodek na nacionalni ravni, je Park vojaške zgodovine postal največji muzejski kompleks pri nas. Gre za muzej, kjer obiskovalci lahko vidijo vse od kamenodobnega loka do izjemne zbirke tankov in vojaških letal, nemško vojaško lokomotivo iz II. svetovne vojne, za vrhunec pa še podmornico, ki si jo lahko ogledajo tudi odznotraj. Hit letošnje sezone je tudi edinstvena izkušnja letenja na simulatorju vojaškega letala MiG-21. Tako za ogled podmornice kot izkušnjo leta v Parku vojaške zgodovine toplo priporočajo predhodno rezervacijo, saj zlasti ob koncu tedna zanimanje velikokrat presega kapacitete. Park vojaške zgodovine kot sodobno muzejsko središče ponuja še muzejsko restavracijo, dobro založeno muzejsko trgovino, počivališče za avtodome in več prijetnih pohodnih poti. Nekaj za vsakega torej!

Naročnik oglasa je Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka.

XII. FESTIVAL VOJAŠKE ZGODOVINE V PIVKI

Ogled notranjosti podmornice P-913 Zeta.