Jesenske igrarije

(Foto: Profimedia)

Kot so zapisali na svojih spletnih straneh, opažajo, da se na podlagi različnih aktivnosti tako varuha kot različnih organizacij, ki skrbijo za pravice otrok, izboljšuje zavedanje o tem, kako pomembno je biti slišan, izraziti svoje mnenje, sodelovati, ustrezno komunicirati, vendar delo še zdaleč ni zaključeno.

"Prihajajo generacije novih otrok in njihovih staršev, razmere za kvalitetno komunikacijo so vse slabše, različne tehnologije zapolnjujejo prostor, ki je bil včasih namenjen odnosom in pogovorom, posledica tega pa je tudi vse več razpadov družin, katerih žrtev so otroci," so zapisali.

Pod okriljem varuha in v njegovi koordinaciji že osmo leto poteka projekt Zagovornik – glas otroka, s katerim želijo otrokom omogočiti, da so v različnih postopkih slišani. Pri tem gre predvsem za postopke zaradi težavnih razhodov in razvez njihovih staršev. Po navedbah varuha je projekt v teh letih upravičil svojo namero.

Od začetka izvajanja projekta so zagovornika imenovali že več kot 490 otrokom. V okviru projekta in v organizaciji ljubljanske fakultete za socialno delo je izpit za zagovornika opravilo 65 zagovornikov, 22 kandidatov pa na izpit še čaka. Trenutno v projektu sodeluje 53 aktivnih zagovornikov, trije zagovorniki pa so v mirovanju. V projektu sodeluje šest supervizorjev, ki opravljajo mesečno supervizijo na različnih območjih Slovenije, dejavni pa sta tudi dve intervizijski skupini.

Po zagotovilu vlade bo v prihodnjem letu pripravljen poseben zakon, ki bo zagotovil ustrezne pravne podlage za vzpostavitev zagovorništva otrok ter določil vlogo zagovornikov v različnih postopkih oziroma situacijah, v katerih so ogrožene otrokove pravice, so še zapisali pri varuhu.

Tradicionalni Teden otroka pri nas Zveza prijateljev mladine Slovenije pripravlja od leta 1954. Letošnje geslo tedna je Nekaj ti moram povedati, s čimer želijo organizatorji poudariti pomen kakovostne komunikacije. V tem tednu se bodo po vsej Sloveniji zvrstile številne prireditve.