Starši bi bili resnično veseli, če bi vedeli, zakaj njihov dojenček joka, tarna, spušča nenavadne glasove. Ko bi jim le znal povedati, kaj ga teži!

Toda strokovnjakinja za telesno govorico Vivien Sabel trdi, da vsak posamezen izraz, mimika, na dojenčkovem obrazu razločno pove, ali je lačen, srečen, vznemirjen, utrujen, ali mu kaj ne ustreza, ali se želi igrati, ali želi, da ga mamica in očka objemata in božata ...

Dojenčkovo mimiko obraza je preučevala kar šest let in prišla do zaključka, da velja trojno načelo: opazovanje dojenčkovega obraza – ponovitev izraza (otroku date vedeti, da ste razumeli, kaj vam govori) – uresničite to, kar je želel.
Prepričana je, da je zmotno razmišljanje, da otroci začnejo s starši komunicirati šele, ko spregovorijo. ''Otrok je sposoben komunikacije takoj od rojstva dalje. Presenečeni boste, kako hitro začnejo uporabljati mimiko, izraze obraza in jih kombinirajo z glasovi. Res pa je, da morate te znake znati prepoznati.'' Tako boste lahko že po izrazu na obrazu ugotovili, kaj se dogaja v otrokovi glavi, lahko boste preprečili izbruhe jeze, žalosti, besa, lahko ga boste potolažili, ko vas bo najbolj potreboval ...

Čeprav nekateri mislijo, da so njena doognjanja preveč napihnjena, drugi verjamejo, da je nekaj na dojenčkovi mimiki, ki v sebi skriva sporočila, ki bi jih lahko starši prepoznali.

8 različnih izrazov

Lakota: Jezik je napol zunaj na sredini ust. To pomeni, da otrok začenja razmišljati o hrani.

Pripravljenost za hrano: Ker želi otrok povedati, da je lačen, pogled popolnoma usmeri na mamo. Ustnice so malo našobljene, jezik je malo notri, malo zunaj.

Takoj želim mleko: Otrok je zelo lačen, zato ima zelo odprta usta, roke zelo blizu njih, jezik pa stegnjen ven.

Namrščenost: Otrok želi spati, je namrščen. To lahko vidite po stisnjenosti ustnic (spodnja ustnica je obrnjena rahlo navzdol) in vekah, ki so malo spuščene.

Zadovoljnost: Zadovoljnost se odraža v dojenčkovih očeh in prešernem nasmešku na njegovih ustnicah.

Prestrašenost: Na široko odprte oči so znak, da je dojenček negativno presenečen in prestrašen. Mame bi morale pred njim oponašati ta izraz, saj bi tako občutil njeno razumevanje in podporo.

Čas je za odmor: Kadar vidite jezikovo konico le malo izzven ust, le-ta pa so na široko odprta (zehanje), to pomeni, da je otrok utrujen in zaspan. Prav tako strokovnjakinja priporoča, da mame oponašajo ta izraz.

Razigranost: Veder nasmešek in sijaj v očeh nakazujeta, da je otrok čist, sit, spočit in pripravljen za zabavo in igro.

Neverjeten posnetek: dojenčki v trebuhu odigrali nogometno tekmo.