Vlada je potrdila novelo Zakona o preprečevanju nasilja v družini. Ključni cilj zakona je dopolnitev tistih določb, ki so se do sedaj v praksi izkazale kot premalo učinkovite, je na svojem Twitter profilu zapisala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

Novela zakona o preprečevanju nasilja v družini natančneje opredeljuje nasilje v družini in izboljšuje delovanje državnih institucij pri obravnavanju tovrstnega nasilja.

Telesno kaznovanje otrok izrecno prepovedano

Po predlogu se kot nasilje šteje tudi grožnja, telesno kaznovanje otrok pa je prepovedano, saj to ne more biti eden od vzgojnih ukrepov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrak. Predlagani ukrep po njenem pojasnilu nikakor ni povezan s permisivno vzgojo. "Vzgoja je zahtevna in ko govorimo o vzgoji, govorimo o pozitivnem starševstvu, katerega del ni telesno kaznovanje," je dejala.

Opredelitev nasilja v družini je širša. Predlog širi tudi opredelitev nasilja v družini, saj bo kot nasilje upoštevana že grožnja z nasiljem. Za takšno grožnjo se bo denimo štelo ustrahovanje. Po družinskih tragedijah namreč pogosto ugotavljajo, da je storilec že pred tragedijo pogosto grozil žrtvi, je pojasnila ministrica.

Za fizično in spolno nasilje se bo denimo štela tudi grožnja, pri ekonomskem nasilju bo dodano neizpolnjevanje obveznosti do družinskega člana. Kot družinski člani bodo med drugim upoštevane tudi osebe v partnerskem razmerju, osebe, katerih razmerje ali skupnost je že prenehala, ter novi partnerji ali otroci družinskih članov.

Ustavimo nasilje v družini

(Foto: Thinkstock)

Za fizično nasilje se po predlogu šteje tudi prisiljevanje v delo, za spolno nasilje pa objavljanje spolnih vsebin o žrtvi, pojasnjuje ministrica Kopač Mrakova. Kot nova oblika nasilja pa je dodano zalezovanje.

Poleg nosilcev javnih pooblastil in izvajalcev javnih služb bodo imeli tudi drugi izvajalci storitev na področju socialnega varstva, zdravstva ter vzgoje in izobraževanja svoje naloge pri obravnavi nasilja v družini, predvideva predlog. Strokovni delavci se bodo morali izobraževati in medsebojno obveščati. Sodišče pa bo lahko ukrepe izreklo tudi na predlog centra za socialno delo in ne le na predlog žrtve.