Rogla - družini prijazen kraj - 8

Družina Flajšman: mamica Lorna, očka Moris ter hčerki Ella in Nila. (Foto: Aljoša Kravanja)

Popolne družinske počitnice

"Danes je res super dan. Žena in Nila sta se že odpravili na smučišče, midva pa na sankališče," je ob našem prihodu razložil nasmejani očka Moris, ki je s hčerko Ello izdeloval snežene kepe in užival v sončnem vremenu. Ker mlajša deklica šteje le dobri dve leti, bo smučanje še malo počakalo, kljub temu pa Elli ni bilo dolgčas. Kmalu se ji je pridružila 7-letna Nila in skupaj sta uživali v zimskih radostih. Pozneje nam je simpatična mamica Lorna razložila, da so počitnice, ki si jih sicer ne bi privoščili, prišle kot naročene. "Malo sem izklopila vsakdanje skrbi, saj je iskanje zaposlitve in dnevno pošiljanje prošenj prav moreče."

Rogla - družini prijazen kraj - 6

Mala Ella je uživala predvsem na saneh, Nila pa nam je zaupala, da ji je na Rogli všeč prav vse! (Foto: Aljoša Kravanja)

Varnost na smučišču

Rogla je znana po številnih smučiščih, ki so prilagojena tako smučarjem začetnikom kot profesionalcem, med njimi pa se najdeta tudi smučišči Uniorček 1 in Uniorček 2, ki sta namenjeni predvsem tistim, ki se še učijo prvih zavojev na snegu, in družinam z majhnimi otroki. "Najzgodnejša primerna starost za smučanje je med 4. in 5. letom starosti. Takrat ima otrok že razvite določene motorične sposobnosti, tako da lahko z uspehom ponovi tisto, kar mu pokažemo," nam je razložil Uroš Martinšek, vodja šole smučanja Rogla, in dodal, da je zelo priporočljivo, da otroka na smučanje pripravljamo že v poletnem času. "Navajamo ga z vajami za prenos teže, s poskoki in z ostalimi aktivnostmi, tako da bo čim bolj navdušen. Nekatere šole in vrtci imajo tudi zimske priprave, tako da je otrok ob prihodu na sneg z določenimi aktivnostmi že seznanjen in je zato prenos znanja hitrejši." Da je smuka na Rogli res prilagojena našim najmlajšim, dokazujejo tudi različna igrala, ki so dostopna vsem obiskovalcem. "Imamo svoj poligon, kjer otroke učimo prvih korakov, obračanja, hoje, vzpenjanja, prvega spusta, ustavljanja. Potem je tu prilagojen vrtec na snegu s tekočim trakom in vrtiljakom. Otroci se tu ne utrudijo, saj jih tekoči trak popelje na vrh, medtem ko se na vrtiljaku lahko naučijo stvari, ki so potrebne za osvajanje spremembe smeri, zavojev v eno in drugo stran. Potem je tu smučišče Uniorček, ki je prilagojeno z določenimi igrali, pedagoškimi pomagali, ki olajšajo delo na snegu. Tu je še Fun park, v katerem uživajo malo večji otroci, od 10 let naprej."


Rogla - družini prijazen kraj - 10

Smučišče Uniorček je prilagojeno otrokom in začetnikom. (Foto: Aljoša Kravanja)

Ker je varnost na smučišču še kako pomembna, smo z gospodom Martinškom spregovorili še nekaj besed o obvezni smučarski opremi. "Z zakonom o varnosti in redu na smučišču je določeno, da morajo otroci do 14. leta starosti nositi čelado. V šoli smučanja se poslužujemo tudi razpoznavnih brezrokavnikov, tako da so otroci na smučišču vidni. Dobro je, da tako otroci kot starši na smučišču upoštevamo tudi tako imenovanih 10 pravil FIS, s katerimi je urejena varnost na smučišču. To pomeni, da se ne ustavljajo sredi smučišča, da se ne vzpenjajo sredi smučišča, ampak po robu, da pri ustavljanju ali prečkanju smučišča pogledajo levo in desno, in še ostala pravila, ki pomagajo, da je smučanje varno."

Od pravljic do adrenalinskih sani

Z Lorno in Nilo smo se ustavili tudi v mini vasi Rogla, kjer otroci najdejo lesene hiške, v katerih lahko prisluhnejo zvočnim zgodbicam, ki jih popeljejo skozi pravljični svet in jih seznanijo s številnimi zanimivostmi. Pred tem smo obiskali še eno izmed okrepčevalnic in se pogreli ob številnih prigrizkih in topli skodelici čaja, zabavno popoldne pa smo končali z obiskom adrenalinskega sankališča Zlodejevo. Gre za 1360 metrov dolgo vijugasto progo, ki bo še posebej navdušila vse tiste, ki uživajo v adrenalinskih dogodivščinah. Hitrost vožnje posameznik lahko uravnava s posebno zavoro, ko pa se zabavna avantura konča, vas vlečnica skupaj s sanmi pripelje nazaj na vrh.

Rogla - družini prijazen kraj - 14

Zabava v adrenalinskem sankališču Zlodejevo. (Foto: Aljoša Kravanja)

Pestra ponudba aktivnosti za celo družino

"Prednost je, da ima Rogla kompleksno ponudbo. Poleg smučanja in vseh ostalih aktivnosti so nedaleč od Rogle tudi terme Zreče, našim gostom pa organiziramo brezplačni avtobusni prevoz, ki vozi vsako uro, tako da se družine po smučanju lahko tudi kopajo in sproščajo v termah," nam je pojasnil Robert Kejžar, direktor hotelirstva Rogla, in dodal, da je na Rogli poskrbljeno za vse vrste aktivnosti, od dvoranskih športov do plezalnih dogodivščin za celo družino.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na