Maja Lupša

Maja Lupša (Foto: Bibaleze.si)

Brezpogojna ljubezen? Ne, to je mama …

Ko ji sežem v roko in se zazrem v njene oči, opazim modrost in razumevanje. Majin sin je gej, s partnerjem sta se poročila v Ameriki, kjer se jima je uresničila tudi velika želja po otroku. Sprva sta razmišljala o posvojitvi, a se je kmalu izkazalo, da ju mora pred postopkom mednarodne posvojitve kot primerna za posvojitev razglasiti slovenska država. Tako se je kot edina v danem trenutku odprla možnost nadomestnega materinstva. Danes sta Matjaž in Danijel ponosna in skrbna starša triletne Ane, ki jima jo je v Ameriki rodila nadomestna mati.

Z Majo smo se pogovarjali o Anini družini, družinskem zakoniku in o odnosu ljudi do istospolno usmerjenih. Vabimo vas, da si pogledate tudi video in spoznate babico, ki je stopila iz množice in z dvignjeno glavo dejala, da se bo borila za sina, zeta in malo Ano.

Aleš Primc pravi, da bi sprejem družinskega zakonika razvrednotil izjemen pomen mame in očeta za rojstvo, razvoj in vzgojo otroka. Ker ste babica deklice gejevskih staršev in babica dveh dečkov, ki prihajata iz heteroseksualne družine, nam morda lahko še najbolje pojasnite razliko med razvojem in vzgojo otroka v eni in drugi družini.

Med vzgojo v eni in drugi družini so seveda razlike. Tako kot so razlike med vašo družino, družino vaše prijateljice in mojo družino … Toda vsem trem otrokom se ne zdi prav nič nenavadno, da ima Ana dva očka, Samo in Žiga pa očeta in mamo. Žiga je star že osem let, pa ni še nikoli vprašal, kje je Anina mama, zakaj imam jaz mamo, ona je pa nima. Za otroka je družina, v kateri živi, popolnoma normalna – to je njegova družina.

Istospolna partnerja

(Foto: Thinkstock)

Zagovornike referenduma skrbi nestrpnost, ki bi je bili deležni otroci gejevskih staršev. Skrbi jih, kako bo na otroka vplival odziv drugih, ko bo v vrtcu povedal, da ima dva očka ali dve mamici …

Ampak ta odziv, ki se ga bojijo, je samo njihov lasten odziv. Torej oni se očitno bojijo samega sebe. Zakaj bi učiteljica v vrtcu spraševala, kdo živi z dvema očetoma, dvema mamama, kdo živi z enim samim očetom … V vrtcu tega ločevanja ni in upam, da ga tudi v šoli ne bo. Jaz upam, da učiteljica ne bo poudarjala tega, da ima dva očeta in jo otrokom že vnaprej predstavila kot drugačno. Ani se namreč nič ne vidi, tako kot se ne vidi otrokom, ki so bili spočeti z biomedicinsko pomočjo, s podarjenim jajčecem, z umetno oploditvijo … Ali delamo razlike med temi otroki? Ali so v redu samo tisti otroci, ki so bili spočeti v temi, pod odejo in v misijonarskem položaju?

Ano so v vrtcu, ki ga obiskuje, lepo sprejeli. Ko pa ste zbirali informacije o tem, v kateri vrtec bi lahko deklico vpisali, ste doživeli neprijetno presenečenje. Kaj natanko se je zgodilo?

Ko sem povprašala v prvem vrtcu, mi je strokovna delavka dejala, da se moram naročiti na pogovor, saj to ni kar tako, da ima deklica dva očeta. Tako sem se naročila in doživela zelo nizke udarce, ob katerih me je najbolj bolelo to, da niso problematični tisti starši, ki imajo težave z alkoholom, drogo, ki se doma pretepajo in skratka otroku ne nudijo življenja v varnem okolju. Skratka, strokovna delavka mi je dejala, da mora preveriti, katera vzgojiteljica nima predsodkov in bi Ano želela sprejeti v svojo skupino, o vsem skupaj pa je želela seznaniti tudi starše.

Otroci

(Foto: iStockphoto)

Na enem izmed forumov sem zasledila vprašanje, na katerega so se enako misleči odzvali v velikem številu: 'Kaj pa če otrok zaloti gejevska starša med objemanjem, poljubljanjem, spolnimi odnosi? Mar to ne bo zanj travmatična izkušnja?'

Jaz bi jih pa vprašala, ali morda mislijo, da geji in lezbijke čutijo tako veliko strast, da se ne morejo niti toliko vzdržati, da bi prišli do spalnice in se zato predajajo drug drugemu kar pred otroki? Kaj pa spolni akt med heteroseksualnima staršema – mar je ta primeren za otroške oči? Menim, da bi bilo za otroka enako šokantno, če bi videl pri spolnem odnosu mamo in očeta. Zagotovo seks ni nekaj, kar bi želeli, da otroci vidijo, in jaz upam, da ga tudi heteroseksualni starši ne kažejo svojim otrokom. Kar pa se tiče objemov in poljubov, denimo na lice, mar bi to pustilo otroku neizbrisne in strahotne posledice? Je povsem v redu, če si mama in oče z objemom in poljubom pokažeta, da se imata rada, če pa to naredita dva očeta ali dve mami, pa je nedopustno in nemoralno?

Kako se počutite, ko vidite, slišite, prebirate sovražne izjave o istospolno usmerjenih ljudeh.

Počutim se slabo, res pa je, da sem tudi vedno bolj borbena. Dolgo sem bila namreč tiho in opažam, da so drugi starši gejev in lezbijk še kar naprej tiho. Sprašujem se, kje so ti starši in zakaj se tudi oni javno ne postavijo na njihovo stran? Zakaj se ne vidi, da nas je veliko?

Kaj menite o starših, ki so se odpovedali svojemu otroku, ko jim je ta zaupal, da je istospolno usmerjen?

Nikakor ne razumem, da ni več staršev gejev in lezbijk, ki bi bili pripravljeni spregovoriti o tem, da so njihovi otroci istospolno usmerjeni in poudarjati, da so ti otroci na las takšni kot vsi drugi otroci. Razumem pa, da je staršem, ki živijo na vasi, o tem mnogo težje spregovoriti. Predvsem zaradi vpliva cerkve ...

Celoten intervju si lahko ogledate v videoprispevku.

Pogovarjali smo se tudi z nasprotnikom družinskega zakonika Alešem Primcem.
 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na