Novorojenček

(Foto: iStockphoto)

Kot je na novinarski konferenci povedala predstojnica ginekološko-porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Jesenice Eva Macun, so lani opravili 808 porodov, v katerih se je rodilo 816 otrok. To je največ po letu 1976. Največ porodnic je z Zgornje Gorenjske, približno 20 odstotkov pa jih prihaja z drugih območij, kar botruje porastu števila porodov v jeseniški bolnišnici.

Kot je povedala Macunova, so zaznali zlasti večji priliv porodnic s Spodnje Gorenjske in Bovškega, pa tudi drugih delov Slovenije. Na Jesenice tako prihajajo rojevati celo ženske z območja Ljubljane in njene okolice ter iz Dolenjske in Štajerske. Razloge za to pa Macunova pripisuje spremembam, ki so jih na področju porodništva v jeseniški bolnišnici uvedli v zadnjih nekaj letih.

Velik dogodek je bil tudi v Kranju.

Kot je pojasnila, so se začeli bolj osredotočati na porodnico in otroka, se začeli prilagajati željam in potrebam porodnic ter začeli spreminjati tudi okolje, v katerem rojevajo. "Prenovili smo porodni blok, obenem pa začeli spreminjati porodniške prakse," je povzela Macunova in pojasnila, da so začeli bolj upoštevati tudi porodni načrt.

Veliko spremembo so naredili na področju dela babic, ki so jih opolnomočili, da lahko v večjem obsegu opravljajo svoje delo. Uvedli so babiško ambulanto, kjer babice med nosečnostjo pregledujejo zdrave nosečnice in jim omogočajo, da se z njimi pogovorijo o marsičem, za kar zdravniki pogosto nimajo časa.

Da so zagotovili boljše pogoje in zlasti več intimnosti porodnicam, je bila nujna prenova porodnega bloka, ki so se je s pomočjo donacij lotili leta 2014. "Po prenovi prostori zagotavljajo varno, kakovostno in zelo funkcionalno obravnavo porodnic," je ocenila Macunova, ki pa si želi, da bi prenovili še nekatere prostore ginekološko-porodniškega oddelka.

"Nujno je, da prenovimo prostor za novorojence in sanitarije ter da zagotovimo prostor za sobivanje drugih družinskih članov v času obravnave porodnice v bolnišnici," je prepričan tudi direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar.

Ker bolnišnica sama nima sredstev za samostojno financiranje prenove, ki bi stala okoli 100.000 evrov, ponovno računajo na pomoč v okviru dobrodelne akcije. Ko so leta 2014 za opravljeno prenovo porodnega bloka pridobili številne donacije, so v zahvalo opustili zaračunavanje spremljevalca pri porodu. Tako nameravajo nadaljevati tudi v prihodnje.

Iz šempeterske porodnišnice pa poročajo ...