Kot je za STA povedala predsednica združenja Katja Bašič, upada število razkritih primerov spolnih napadov na otroke. Po njenih besedah je policija v zadnjih petih letih v zvezi s tem zabeležila kar 65-odstotni padec. V preteklosti je bilo razkritih primerov v povprečju 240 na leto, v letošnjem polletju pa 59. "To pomeni, da se zlorabe ne prijavljajo," je pojasnila. V združenju so nad statistiko zaskrbljeni. "Številka je vsekakor nerealna," je dejala.

Otrok

(Foto: Thinkstock)

S primeri zlorab se v združenju soočajo vsakodnevno in veliko žrtev se ne želi izpostavljati. Vendar, kot pravi, se "samo s prijavo ujame zločinca". V družbi ni odprtosti za pogovor o spolnih napadih na otroke, je prepričana Bašičeva. Kot je pojasnila, v zadnjih letih ni bilo veliko aktivnega dela na preventivnih dejavnostih, ki bi lahko vplivale na tako veliko zmanjšanje števila razkritih zlorab.

"Zagotovo je to še vedno tabu tema," je prepričana Bašičeva. Dodala je, da se je treba z otroci zelo zgodaj pogovarjati o nasilju. Ker je otrok učljiv, je po njenem prepričanju dovzeten za napotke, kateri dotiki so primerni in kateri ne.

V združenju so ob evropskem dnevu za zaščito otrok pred spolnimizkoriščanjem in spolno zlorabo, ki ga letos obeležujemo šele drugič, sicer pripravili poziv, ki so ga posredovali tistim organizacijam, ki na kakršen koli način prihajajo v stik z otroci. Kot je pojasnila predsednica, so jih pozvali, naj bodo bolj pozorni na otroke in naj bodo odprti do njihovih sporočil.

Ker je v družbi še vedno prisoten strah pred pogovorom o tem, v soboto združenje na Prešernovem trgu pripravlja svojo informativno stojnico. Med drugim bodo delili brošuro oziroma slikanico Sveta Evrope o navodilih za otroke o (ne)primernih dotikih.

Poslanci so konec oktobra uzakonili prepoved telesnega kaznovanja otrok. Odločitev je vezana predvsem na usmerjanje odraslih k spremembi miselnosti in vzgojnih pristopov. Prepoved telesnega kaznovanja otrok je sicer določena v noveli zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki jo je DZ sprejel 25. oktobra, veljati pa bo začela v soboto. Po njej naj bi bile žrtve, še posebej otroci, bolj zaščitene, postopki pa bolj jasni in učinkoviti.

Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, 18. november, je na pobudo združenja maja letos razglasil Svet Evrope. "Potrebni so bili zelo močni argumenti, da je bila pobuda sprejeta," je dejala predsednica združenja Bašičeva in ob tem dodala, da so pobudo na Svet Evrope naslovili že pred petimi leti.

Da so otroci vse prepogosto žrtve spolnega izkoriščanja in zlorab, še posebej v zadnjem obdobju, ko se svet sooča z množičnimi migracijami, menijo tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Ob tem so spomnili, da 20. novembra obeležujemo tudi svetovni dan otrokovih pravic.

Kot so na ministrstvu še navedli v sporočilu za javnost, so otroci danes v svetu prizadeti zaradi oboroženih spopadov, naravnih nesreč in podnebnih sprememb. Vsi nimajo enakega dostopa do osnovnih storitev, kot so izobraževanje, zdravstvena oskrba, preskrba s čisto pitno vodo in hrano, so opozorili. "Zavedati se je treba, da so otroci bolj ranljivi za različne oblike nasilja," so še zapisali.