dominvrt

Veliko odkritje znanstvenikov

NOVICE
8
27.03.2014, 15:20

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da se avtizem razvije že pred rojstvom. Kot pojasnjujejo v študiji, ki so jo danes objavili v znanstveni reviji New Englad Journal of Medicine, imajo možgani otrok z avtizmom okvare, ki nastanejo že med razvojem v maternici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Veliko odkritje znanstvenikov

 

Ko se med nosečnostjo oblikujejo otrokovi možgani, se razvije tudi možganska skorja.
Ko se med nosečnostjo oblikujejo otrokovi možgani, se razvije tudi možganska skorja./ FOTO: Profimedia

"Ko se med nosečnostjo oblikujejo otrokovi možgani, se razvije tudi možganska skorja, ki jo sestavlja šest plasti. Pri večini otrok z avtizmom smo odkrili, da se deli teh plasti niso pravilno razvili,"je pojasnil soavtor študije, profesor nevroloških znanostiEric Courchesne.

Znanstveniki so v okviru študije preučevali možgane enajstih umrlih otrok z avtizmom, starih od dveh do 15 let. Pri tem so se osredotočili na točno določeno skupino 25 genov, ki v možganski skorji ustvari specifičen vzorec, in jih primerjali z možgani enajstih umrlih otrok, ki niso imeli avtizma. Ugotovili so, da 91 odstotkov avtističnih otrok ni imelo teh značilnih vzorcev v več plasteh možganske skorje, ali pa so bili vzorci drugačni kot pri možganih otrok brez avtizma.

Nepravilnosti so opazili v več delih različnih slojev čelnega in senčnega možganskega režnja, delov, ki sta odgovorna za socialni čut, komunikacijo, čustva in jezik.

"Najbolj presenetljivo je bilo, da smo podobno patologijo v zgodnjem razvoju možganov odkrili pri skoraj vseh avtističnih otrocih, še posebej v luči dejstva, da imajo bolniki z avtizmom zelo različne simptome in da je motnja zelo kompleksno povezana tudi z geni," je povedal soavtor študije Ed Lein.

Še ena raziskava se je dotaknila pereče teme.

Avtizem se razvije že pred rojstvom.
Avtizem se razvije že pred rojstvom./ FOTO: iStockphoto

Komentarji (8)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

(ln(x))'
27.03.2014, 15:56:16
+1
omarija....kda so to že vedli...YOU ARE NOT UP TO DATE!
Barbara Lisac Gasic
27.03.2014, 12:09:31
+21
Aha...se pravi če je avtizem razvit pred rojstvom se ga tut opazi takoj po rojstvu....BULLS*IT!!!!!!!!!!!!!! zakaj se pa otrok normlano socialno razvija in tudi govort začne, po zadnjem cepljenju namesto pri 9.mes zaradi'gužve'cepljen pri 12h mesecih pa nastopi regresija????Da ne omenim, da so vse genetske preiskave bp... Joj koga farbate, mogoč tiste ki nimajo doma otroka z avtizmom
Ha Na 1
27.03.2014, 13:36:47
+1
Podpis!!
nikanik
27.03.2014, 15:47:21
+4
No, no, marsikatera genetsko pogojena motnja se ne vidi takoj po rojstvu. Kromosomske nepravilnosti (trisomije kot je npr. Downov sindrom) večinoma ja, genetske pa niti slučajno!
Ha Na 1
27.03.2014, 18:39:34
-1
Ja tako je,GENETSKO POGOJENA,avtizem pa v dostih primerov NI genetsko pogojen
higgsov bozon
27.03.2014, 11:48:17
-2
teoretiki zarote so pa vzrok avtizma takoj izpostavili cepiva...
eosss.slo@gmail.com
27.03.2014, 12:50:15
0
Slabo bereš, cepiva ne "povzročajo" avtizma, cepiva samo bistveno poslabšajo stanje pri tistih, ki že imajo predispozicije za nastanek motenj avtističnega spektra...
Barbara Lisac Gasic
27.03.2014, 12:56:54
0
In kakšne naj bi bile te predispozicije?
Jogurti, čokolade, paštete – do kdaj še enoten ...
Zakarin dobil težko gorsko etapo, Polanc ostaja v ...
Ema: Nikoli, nikoli ti ne bom oprostila!
Ema: Nikoli, nikoli ti ne bom oprostila!
Shujšal 45 kilogramov z eno samo spremembo
Pozabite pico in raje poskusite kljukušo!
Rasema (LPD) iskreno o nesreči v ljubezni
Armstrong trdi, da bi zmagal tudi brez dopinga, a ...
Meghan in princ Harry sta pohitela
To so ameriški turisti povedali o Hrvaški
Sandra Bullock prodaja svoj dom
Super trik, kako piščanca speči na pločevinki piva