Otrok v materinici

Ko se med nosečnostjo oblikujejo otrokovi možgani, se razvije tudi možganska skorja. (Foto: Profimedia)

"Ko se med nosečnostjo oblikujejo otrokovi možgani, se razvije tudi možganska skorja, ki jo sestavlja šest plasti. Pri večini otrok z avtizmom smo odkrili, da se deli teh plasti niso pravilno razvili," je pojasnil soavtor študije, profesor nevroloških znanosti Eric Courchesne.

Znanstveniki so v okviru študije preučevali možgane enajstih umrlih otrok z avtizmom, starih od dveh do 15 let. Pri tem so se osredotočili na točno določeno skupino 25 genov, ki v možganski skorji ustvari specifičen vzorec, in jih primerjali z možgani enajstih umrlih otrok, ki niso imeli avtizma. Ugotovili so, da 91 odstotkov avtističnih otrok ni imelo teh značilnih vzorcev v več plasteh možganske skorje, ali pa so bili vzorci drugačni kot pri možganih otrok brez avtizma.

Nepravilnosti so opazili v več delih različnih slojev čelnega in senčnega možganskega režnja, delov, ki sta odgovorna za socialni čut, komunikacijo, čustva in jezik.

"Najbolj presenetljivo je bilo, da smo podobno patologijo v zgodnjem razvoju možganov odkrili pri skoraj vseh avtističnih otrocih, še posebej v luči dejstva, da imajo bolniki z avtizmom zelo različne simptome in da je motnja zelo kompleksno povezana tudi z geni," je povedal soavtor študije Ed Lein.

Še ena raziskava se je dotaknila pereče teme.

Deklica z avtizmom

Avtizem se razvije že pred rojstvom. (Foto: iStockphoto)