Britanske družine so vse manjše, saj si kar 60 odstotkov staršev denarno ne more privoščiti drugega otroka. Skoraj dve tretjini staršev edincev pravita, da so preveč revni, da bi imeli še enega otroka. Neverjetni strošek vzgoje je botroval temu, da se je povprečna velikost britanske družine z dveh otrok v 1970 “skrčila“ na le 1,7 otroka danes.

322.000 evrov do 21. leta

Raziskava je pokazala, da starši za svoje otroke od rojstva do 21. leta zapravijo približno 322.000 evrov. Stroški so neskončni, od tistih za plenice in zibelko, do obiskov zobozdravnika, novimi kolesi, šolskimi izleti in obšolskimi dejavnostmi. Ko so starše edincev vprašali, zakaj svoje družine ne bodo več povečali, jih je kar 58 odstotkov odgovorilo, da je glavni razlog denar. Približno 64 odstotkov tistih, ki imajo že dva otroka, pa jih pravi, da si ne morejo privoščiti tretjega.

Družina

(Foto: iStockphoto)

Poročilo so izdelali v času, ko se družine soočajo z največjo finančno stisko od 1920 let. Življenjski stroški se večajo hitreje kot plače. Zaradi rekordnih cen goriva in višje cene avtomobilskega zavarovanja so še posebej visoki stroški prevoza. Louise Colley, mati triletnih dvojčkov, pravi, da se je takoj, ko je izvedela, da nosi kar dva otroka, pošalila, da tako lahko pozabijo na zasebne šole. “Kot mati popolnoma razumem finančni pritisk, pod katerim so starši. Cene vrtcev so še posebej astronomske.

Štiri kategorije

V raziskavo so vključili 1000 staršev z otroki mlajšimi od 22 let. Polni strošek deli na štiri kategorije. Prva je “izobraževanje“ in vključuje šolske izlete, ceno zasebne in univerzitetne izobrazbe. Stroški v tej kategoriji nanesejo približno 79.420 evrov. Naslednja kategorija so “gospodinjski stroški,“ vključno z priključkom na splet, cenami javnega prevoza in pomoč pri otrokovem prvem pologu za lastno stanovanje. To starša “olajša“ za približno 91.450 evrov.

Tretja so “oblačila in prehrana“ in vključuje vse od plenic in vozičkov do oblačil za otroka, čevljev in druge obutve, ter hrano in šolska kosila. To vse skupaj nanese približno 82.260 evrov. Zadnja kategorija pa je “prosti čas“ in vključuje otrokove obšolske dejavnosti, žepnino, počitnice in igrače ter pomeni še dodatnih 68.990 evrov stroškov.