Porodnišnica Ljubljana

(Foto: POP TV)

Kot so zapisali na spletni strani, varuh človekovih pravic vsako leto v času hude vročine preverja temperature v nekaterih ustanovah, predvsem tistih, kjer so ranljive osebe ali osebe, ki jim je gibanje zaradi zdravstvenega stanja ali drugih razlogov omejeno.

V času vročinskega vala so 3. avgusta med 13. in 15. uro popoldan med drugim preverjali temperature na eni lokaciji urgence Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in na več lokacijah v porodnišnici.

Na ljubljanski urgenci težave niso zaznali, saj je bil hodnik klimatiziran in temperature so dosegale največ 27 stopinj Celzija. Drugačne pa so bile razmere v porodnišnici. Izmerjena temperatura nikjer ni padla pod 28 stopinj Celzija.

Najhujše so bile razmere za nosečnice, ki so bile hospitalizirane na oddelku za patološko nosečnost, so izpostavili pri varuhu. Tu so v sobah izmerili okrog 29 stopinj, najvišja izmerjena temperatura pa je bila v tem nadstropju v ambulanti, in sicer 30 stopinj. Ob tem so bolnice povedale, da je spanje zaradi segrevanja popoldanskega sonca in posledično visokih nočnih temperatur zelo moteno.

Porodnišnica Ljubljana

(Foto: POP TV)

Zaposleni se sicer trudijo po svojih močeh, da zagotovijo čim bolj ugodne pogoje za bivanje in delo, kar pa ni vedno možno. Med drugim si pomagajo z jutranjim prezračevanjem sob in celodnevno zatemnitvijo oken, so ugotovili pri varuhu.

Sicer so meritve v ljubljanski porodnišnici zelo podobne tistim izpred dveh let. Edini napredek, ki so ga pri varuhu opazili, je v porodnem bloku. Tam so namreč prenovili hodnik in ob tem dobili dve novi klimi na hodniku, s katerima hladijo tudi porodne sobe, kjer je sicer še vedno vroče, saj zaradi novorojenčkov v njih klime niso primerna rešitev.

Varuh ugotavlja, da so razmere v ljubljanski porodnišnici neprimerne za vse, tako za bolnike kot za zaposlene. Glede na to, da bo verjetno v prihodnje vedno več vročih poletij, pri varuhu menijo, da bi bilo treba sprejeti ukrepe, ki bi dolgoročno pripomogli k izboljšanju bivalnih in delovnih pogojev. Zato napovedujejo, da bodo na vodstvo UKC Ljubljana in na ministrstvo za zdravje naslovili pismo, v katerem jih bodo pozvali k čimprejšnjemu ukrepanju.