Številni starši na Facebook in druga družabna omrežja objavljajo fotografije svojih otrok. A v centru za varnejši internet Safe.si opozarjajo na različna tveganja. Eno od njih je tudi izpostavljanje otroka Facebookovi umetni inteligenci, ki na tak način zbira podatke o identiteti otroka. Facebook namreč ponuja tudi storitev prepoznavanja obrazov, ki lahko določi, kdo je na sliki in predlaga ustrezne oznake imen. Otroci niso izjema, so pojasnili.

"Kaj se zgodi, ko na Facebooku objavimo fotografijo svojega otroka? Zakaj je sprejemljivo, da so strežniki Facebooka polni otroških fotografij, ki so jih naložili njihovi starši, čeprav je minimalna starost za uporabo Facebooka 13 let? Facebook v skladu z zakonom ZDA o zbiranju in izmenjavi podatkov o osebah, mlajših od 13 let (Coppa), namreč ne sme zbirati informacij od otrok, mlajših od 13 let. A hkrati mu ta ne prepoveduje zbiranja informacij o njih, objavljenih s strani nekoga drugega. To omogoča staršem objavljanje fotografij svojih otrok, ki pa prav tako niso izjema, ko pride do Facebookovega algoritma prepoznavanja obraza. Uporabniki lahko onemogočimo to funkcijo, vendar to ne spremeni dejstva, da ima podjetje nadzor nad tehnično analizo fotografij in je zmožno prepoznati posameznike po njihovih obrazih. Enako velja za obraze otrok," so zapisali na spletni strani.

Tehnologije prepoznavanja obraza ne zanima starost, zato prepozna tudi otroke. "Številni strokovnjaki so že večkrat izrazili skrbi glede objavljanja fotografij svojih otrok na družabnih omrežjih. Prepoznava obraza je zgolj ena izmed njih." Svetujejo previdnost in odsvetujejo objavljanje fotografij otrok.

V centru za varnejši internet Safe.si so pripravili tudi video s top nasveti za varno rabo interneta:

Internet v Sloveniji redno uporablja 80 odstotkov oseb, starih med 16 in 74 let. Za dostop najpogosteje uporabljajo pametne telefone (85 odstotkov), sledi uporaba prenosnih računalnikov (63 odstotkov), namiznih računalnikov (48 odstotkov) in tabličnih računalnikov (25 odstotkov), kažejo podatki statističnega urada.

Svetujejo, naj bo računalnik v skupnem prostoru, naj starši ne hitijo z nakupom pametnega telefona. Prav tako določite čas, ki ga lahko otrok preživi na spletu, opozorite ga, naj ne rzakriva osebnih podatkov na internetu. Razložite mu, da internetni prijatelji niso nujno, za kar se predstavljajo. Pojasnite, da pravila lepega vedenja veljajo tudi na spletu, torej da ni dovoljeno trpinčenje, nadlegovanje, nasilje. Raje naj za nasilje pove odraslemu.

Dan varne rabe interneta je leta 2004 prvič obeležila evropske mreže centrov za varnejši internet Insafe, odtlej pa je krepko prerasel evropske meje. Z letošnjim sloganom želijo odločevalce in druge deležnike pozvati, naj združijo moči pri ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej pa za otroke in mlade. Od leta 2005 v mreži sodeluje tudi Safe.si.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.