Poredni otroci - 2

Otrokom morate razložiti, kaj je dovoljeno in kaj ne. (Foto: www.traffictetris.com)

Malčki radi kukajo pod krila damam, pa tudi moškim v škotskem krilu, v izbruhu jeze kažejo sredinec, iz zlobnosti ali želje po raziskovanju prijatelju ponagajajo in še in še bi lahko naštevali. Kako jim razložiti, da takšno vedenje ni sprejemljivo?

V starosti od enega do tretjega leta je pomembno, da otrok pri vas najde zavetje, če ga potrebuje. Takrat je zelo pomembno, da ga za pravilna dejanja pohvalite.

Od tretjega do petega leta malček tudi kritiko razume kot vašo naklonjenost in lahko prav ona spodbudi nezaželeno vedenje. Če morate reagirati, bodite odločni in dosledni, nikakor pa ne prestrogi ali agresivni. Če boste na vsako otrokovo napako reagirali s kričanjem in kasneje popustili, ne boste dosegli ničesar.

Od petega do osmega leta je zelo pomembno, da ste otroku dober vzor. Paziti morate, da ga ne kritizirate pred drugimi, ker so v zelo občutljivem obdobju.

Do enajstega leta se mora otrok naučiti, kako naj izraža svoja čustva, in vi mu morate ponuditi tolažbo, če ga je strah ali če je razočaran. Njegova nasilna dejanja nikakor ne smete kaznovati s šeškanjem ali klofutami. Rajši se z njim pogovorite in mu povejte, kakšno vedenje od njega pričakujete.

Skratka, otroke morate naučiti, kje so meje in kaj je dovoljeno ter da so za slabo dejanje lahko tudi kaznovani.

Če izberete kot kazen šeškanje, vedite, da lahko pristanete tudi v zaporu ...

Deklica kaže sredinec

Na otrokovo neprimerno vedenje se ne odzovite s kričanjem. (Foto: iStockphoto)