Obiskovalci sobe pobega niso vedeli, kaj jih čaka. Pripeljali so jih na skrivno lokacijo, kjer jih je sprejela Amadeja, domnevno vodja skrite sobe pobega. Povedala jim je, da je pred 20 leti tukaj živela punčka, v sosednji hiši pa dedek in babica. Bila je igriv otrok in na videz je bilo vse v redu. "A ostali niso vedeli, kar je vedela punčka. Dedek jo je velikokrat povabil v barako. Kar stopite z mano ..."

Amadeja je povedala, da je punčko spolno zlorabljal dedek. Opisala je zlorabe, ki so trajale več let. "Danes po vseh teh letih stojim pred vami na mestu zločina in vam govorim svojo zgodbo. V tem trenutku je v Sloveniji in po svetu na tisoče takšnih in podobnih skritih sob pobega, iz katerih otroci ne morejo pobegniti. Prav tako kot nisem mogla jaz pobegniti. So nemočni, prav tako kot sem bila nemočna jaz. Odrasli pa jim lahko pomagamo."

Največ zlorab je v družinskem krogu

Društvo SOS telefon je namenjeno reševanju in lajšanju socialnih stisk in težav ter izvajanju različnih oblik psihosocialne pomoči za ženske in otroke – žrtve nasilja v družini ter partnerskih in sorodstvenih zvezah, v okviru osnovnih in spremljevalnih programov društva.

Telefon: 01 544 35 13 in 01 544 35 14. E-pošta: drustvo-sos@drustvo-sos.si. Uradne ure: od ponedeljka do petka: 9. do 15. ure.

Spolne zlorabe otrok so ene najbolj skritih zločinov na svetu, opozarjajo v Unicefu Slovenija. Obiskovalci so "pobegnili" iz sobe, ko so prijavili zlorabo. V Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja poudarjajo, da družba ne sme ostati ravnodušna. Hkrati je treba paziti, da ne postane celo okrutna do žrtev, ki potrebujejo največ zaščite, so opozorili.

Tako je napadel 15-letnico. In nihče ni storil ničesar!

Otroci so kar v 85 odstotkih zlorabljeni v družinskem krogu. Zlorabe po njihovih navedbah trajajo več let in v večini primerov niso nikoli razkrite. Spolna zloraba se po njihovem opozorilu običajno ustavi samo ob prijavi, ko se storilcu jasno postavi meja. Po izkušnjah iz prakse pa so otroci večkrat znova travmatizirani prav v postopkih, ki so namenjeni njihovi nadaljnji zaščiti.

Društvo, na katerega se obrača vse več žrtev spolnih zlorab, na podlagi srečevanj z žrtvami ugotavlja, da zaupanje v pravosodni sistem in sistem pomoči pada. Še vedno namreč pri pogovorih z otroki ni dovolj občutljivosti. Postopki se vlečejo leta, obsodilnih sodb je malo. Prav tako malo je tudi kakovostne pomoči za tiste, ki so preživeli spolno zlorabo, so opozorili in spomnili, da je v EU žrtev spolne zlorabe vsaka tretja deklica in vsak peti deček.

Opozarjajo, da se spolna zloraba sama od sebe ne bo ustavila. Vsi, ki vedo zanjo, naj o tem obvestijo policijo ali center za socialno delo oziroma naj se obrnejo na nevladno organizacijo, so svetovali.

Pozivi tudi k prekinitvi molka ob zlorabah v športu

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland poziva države in športne organizacije tudi k okrepitvi prizadevanj za prekinitev molka glede spolnih zlorab otrok v športu in k preventivnem ukrepanju. Šport daje otrokom zelo veliko, po drugi strani pa tekmovalnost, trenerji, ki zahtevajo rezultate, in avtoritativna vodstva lahko ustvarijo ozračje strahu. V njem primere nasilja vključno s spolnimi zlorabami pometejo pod preprogo, žrtve pa utišajo, navajajo v Svetu Evrope. V športu, kjer so medsebojna razmerja pogosto neenakovredna in kjer vladajo moški, je ranljivost razumljena kot šibkost. Zaradi tega je tveganje za spolno zlorabo otrok še toliko večje, je posvaril.

V Svetu Evrope je nekdanja španska gimnastičarka Gloria Viseras, ki je leta 1980 nastopila na olimpijskih igrah v Moskvi, nedavno spregovorila o nesprejemljivem ravnanju svojega športnega trenerja z njo še kot deklico. Sprašuje se, kako je mogoče, da športni trenerji največkrat nimajo nobenih znanj ali usposabljanj o varstvu dobrobiti otrok, je sporočila veleposlanica Slovenije pri Svetu Evrope Eva Tomič.

Pri Svetu Evrope od pomladi poteka kampanja Začni govoriti!, v kateri sodelujejo znani atleti, trenerji, klubi in zveze, ki želijo razbiti tišino in opozoriti na obravnavano problematiko. Sami otroci namreč po opozorilu Sveta Evrope težko spregovorijo. Približno tretjina tistih, ki jih spolno zlorabijo, o tem ne pove nikomur.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.