Porod

(Foto: Thinkstock)

Kot je na novinarski konferenci v Ženevi povedala koordinatorka za področje reproduktivnega zdravja Lale Say, bo do konca letošnjega leta umrljivost mater za 44 odstotkov nižja kot leta 1990. "To je velik napredek, a napredek ni enak v vseh državah in regijah po svetu," je dejala in dodala, da 99 odstotkov primerov smrti zaradi nosečnosti ali poroda zabeležijo v državah v razvoju.

Kot piše v poročilu, je letos zaradi zapletov, povezanih z nosečnostjo, ali do šest tednov po porodu umrlo okoli 303.000 žensk, leta 1990 pa 532.000.

Države ZN so se sicer v okviru razvojnih ciljev tisočletja dogovorile, da bodo do letošnjega leta umrljivost mater znižale za 75 odstotkov glede na leto 1990. A ta cilj je po ugotovitvah poročila doseglo le devet držav, čeprav so napredek zabeležili še v 39 drugih.

Največji napredek so dosegli v vzhodni Aziji, kjer je leta 1990 umrlo 95 žensk na 100.000 živorojenih otrok, letos pa 27. Dve tretjini vseh žensk, ki umrejo zaradi nosečnosti in poroda, je iz Podsaharske Afrike. A to je precejšnje izboljšanje, saj se je umrljivost mater na tem območju v zadnje četrt stoletja zmanjšala za skoraj 45 odstotkov.

"Zagotavljanje dostopa do kakovostnih zdravstvenih storitev med nosečnostjo in porodom pomaga pri reševanju življenj," piše v poročilu.

ZN so za nov cilj zastavili znižanje umrljivosti mater po svetu na manj kot 70 na 100.000 živorojenih otrok do leta 2030. Izvršni direktor Sklada ZN za prebivalstvo Babatunde Osotimehin je posvaril, da bo za dosego tega cilja potrebno okrepiti prizadevanja, predvsem povečati število babic in drugih zdravstvenih delavcev, usposobljenih za pomoč pri porodu, še poroča AFP.