Popaj

Ste v otroštvu gledali risanko, v kateri je glavni junak Popaj? (Foto: mymaniacandi.blog.com)

Le kdo ne pozna slavnega Popaja?! Zelo hitro je postal popularen po vsem svetu in strip Thimble Theatre so preimenovali v Popaj. Kmalu je slavni junak dobil tudi svojo risano različico in med leti 1933 in 1957 so naredili 230 krajših delov te risanke, obenem pa še tri daljše animirane filme. Do leta 1988 je število risank o Popaju narastlo na 638. Filmsko verzijo je Popaj dobil leta 1980, režiser je bil Robert Altman. V glavni vlogi je takrat nastopil Robin Williams, njegovo boljšo polovico Olivo pa je igrala Shelley Duvall.

Vse, odkar smo gledali risanke o Popaju, vemo, da nam špinača da moč in velike mišice. Zdaj so znanstveniki ugotovili, zakaj je super zelenjava skrivno orožje znanega mornarja. Nitrati, s katerimi je bogata temna zelenolistna zelenjava, stimulirajo dele celic, ki proizvajajo energijo. Že enkraten obrok špinače poveča moč mitohondrijev, ki so poleg celičnega dihanja odgovorni tudi za celično aktivnost in rast. Čeprav smo sprva mislili, da je za učinek špinače krivo železo, zdaj znanstveniki ugotavljajo, da so za vse krivi nitrati. Do zdaj v kemični spojini znanstveniki niso prepoznali sicer nobene hranilne vrednosti.

Učinek, ki ga ima špinača na Popaja, je seveda pretiran, so pa švedski znanstveniki ugotovili, da so kolesarji že ob treh majhnih zaporednih odmerkih nitratov na kolesu porabili manj kisika. Vodja raziskave z Inštituta Karolinska v Stockholmu profesor Eddie Weitzberg pravi, da ''govorimo o količini nitratov, ki jih najdemo v dveh ali treh gomoljih rdeče pese ali krožniku špinače.“ Študija pa tudi ugotavlja, da lahko dobre lastnosti nitratov uničimo precej nevede, in sicer z ustno vodo. Slednja namreč uniči bakterije v ustih, ki so potrebne v procesu, v katerem nitrati ustvarjajo dušikov oksid.

Špinača

Imajo vaši otroci radi špinačo? (Foto: iStockphoto)