Šolarji

(Foto: Dreamstime)

Na ministrstvu so za Bibaleze.si pojasnili, da se je minister Jernej Pikalo v decembru sestal s predstavniki ravnateljev, staršev in založnikov z namenom razprave o preureditvi področja učbeniške politike. Po preučitvi njihovih predlogov v začetku marca načrtujejo vnovično srečanje, kjer jim bodo predstavili njihov predlog.

Pripravljajo pa spremembe, ki bi med drugim omogočile tudi brezplačna učna gradiva za drugošolce. "Predlog ministrstva gre sicer v smeri širše preureditve (torej ne zgolj vpeljava brezplačnih gradiv)," so dodali. Načrtovane spremembe nameravajo najprej predstaviti predstavnikom s področja učbeniške politike, nato pa tudi javnosti, so še sporočili.

Prvošolčki že imajo brezplačne delovne zvezke, za kar država nameni po 30 evrov na šolarja. V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije, kjer več let spremljajo gibanje skupnih nabavnih cen delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv, že nekaj časa opozarjajo na podatke iz letne publikacije Evropske komisije o izobraževanju in usposabljanju v EU 2014, ki kažejo, da so slovenski starši pri šolanju otrok med finančno najbolj obremenjenimi v Evropi.

Preberite še: Toliko povprečno stane slovenski šolar

Kot rečeno, si osnovnošolci brezplačno izposodijo učbenike, a delovne zvezke je treba kupiti od drugega razreda dalje. Ravno takrat lahko nastanejo precejšnje razlike med stroški za slovenske šolarje.

V Zvezi aktivistov sveta staršev Slovenije vsako leto primerjajo cene, vedno se pokažejo precejšnje razlike med šolami. Za šolsko leto 2017/18 so ugotovili, da je razlika med šolo z najvišjo in najnižjo nabavno ceno na posamezni razred v prvi triadi presegala 72, v drugi triadi 96 in v tretji triadi 94 evrov.

Povprečna, najvišja in najnižja skupna nabavna cena delovnih zvezkov v evrih sodelujočih šol v šolskem letu 2017/18. Dobili so podatke od približno tretjino šol (Vir: Zveza aktivistov sveta staršev Slovenije):

Primerjava

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.