Petarde - 5

Večinoma so poškodovane kosti (zdrobljeni, odprti zlomi) in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, prisotne so obsežne kožne vrzeli. Območje poškodbe je zelo veliko, tkiva so zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi pozneje. Pri otrocih so poškodovani rastni stiki kosti. (Foto: UKCL)

V sezoni 2012/2013 so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zaradi poškodb s pirotehničnimi sredstvi sprejeli deset poškodovancev, največ v silvestrski noči. Dva sta imela težke poškodbe, trije srednje težke, pet pa je bilo lažjih poškodb. Vsi poškodovanci pa so bili poškodovani zaradi lastnega rokovanja s pirotehničnimi sredstvi.

Pri poškodbah s pirotehničnimi sredstvi se sicer srečujejo z različnimi poškodbami - od manjših opeklinskih ran pogosto pa tudi do obsežnih in kompleksnih poškodb z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami, je na današnji novinarski konferenci povedal Simon Herman iz kliničnega oddelka za travmatologijo.

Večinoma so poškodovane kosti (zdrobljeni, odprti zlomi) in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, prisotne so obsežne kožne vrzeli. Območje poškodbe je zelo veliko, tkiva so zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi pozneje. Pri otrocih so poškodovani rastni stiki kosti, je pojasnil.

"Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se celo življenje nato spopadajo psihofizičnimi posledicami in so v breme družbi, ki ni sposobna pravočasno prepoznati problema in mladih ljudi preusmeriti iz nakupovalnih središč in ulic v šport, umetnost, znanost, naravo," je o poškodbah povedal Uroš Ahčan, predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline.

Posledice petard - 11

Neustrezna raba pirotehničnih sredstev lahko vodi tudi do okvar sluha, takšno izkušnjo ima tudi miss universe Sara Savnik, ki zaradi poka petarde danes nosi dva slušna aparata. (Foto: S.K.)

Neustrezna raba pirotehničnih sredstev lahko vodi tudi do okvar sluha, takšno izkušnjo ima tudi miss universe Sara Savnik, ki zaradi poka petarde danes nosi dva slušna aparata. "Polagam vam na srce, poskrbite, da bodo letošnji prazniki minili brez poškodb, ne uporabljajte pirotehničnih sredstev na prostem, kjer je prisotnih več ljudi, ali še bolje, denar, namenjen za pirotehniko, raje uporabite kako drugače in ne ogrožajte sebe in drugih," je dejala Sara Savnik.

Daniel Jug z Generalne policijske uprave pa je na novinarski konferenci poudaril, da pri uporabi pirotehničnih sredstev ni prostora za objestnost, nepremišljenost in alkohol. Po njegovih besedah so lani obravnavali 150 kršitev po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih in zasegli več kot 107.000 kosov pirotehničnih izdelkov. S preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard pa nadaljujejo tudi letos.

Na poškodbe zaradi pirotehnike opozarjajo tudi v Združenju invalidov - Forum Slovenije. Kot so navedli, je pirotehnika v zadnjih 20 letih trajno onesposobila vrsto otrok in odraslih, zlasti njihov vid, sluh in okončine, nekaj oseb pa je zaradi teh poškodb tudi umrlo.

Zato so na ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta naslovili pobudo, naj se vpiše "v zgodovino tistih uspešnih ministrov, ki so si upali prepovedati pirotehnična sredstva in se na ta način postaviti v vrsto držav, ki so zahodno od nas".

Kako pred nesrečami zaščititi najmlajše?